Energetika.ba
Novosti

Kvalitet bečke vode nagrađen prestižnom svjetskom nagradom za hidroekologiju

Autor: Energetika.ba
Kvalitet bečke vode nagrađen prestižnom svjetskom nagradom za hidroekologiju

Gradu s najboljim kvalitetom života u svijetu pripalo je još jedno međunarodno priznanje za kvalitet pitke vode - nagrada Međunarodnog udruženja za hidro-ekološki inženjering i istraživanje (IAHR), a Beč ove godine slavi 150. jubilej od osnivanja prvog planinskog vodovoda i početak modernog vodosnabdijevanja.

Stanovnici austrijske prijestolnice i danas imaju koristi od odluke tadašnjih gradskih vlasti da se najbolja planinska izvorska voda iz Alpa dopremi u grad. Voda teče u slobodnom padu, bez napajanja pumpom.

Duž trase i u gradu 16 hidroelektrana i solarnih sistema na rezervoarima za vodu proizvode zelenu električnu energiju. Grad iz godine u godinu ulaže do 100 miliona eura u održavanje i proširenje infrastrukture kako bi vodosnabdijevanje osigurao za buduće generacije.

Nagrada IAHR-a pokrenuta je 2012. i do danas je dodijeljena pet puta. Ostali nagrađivani projekti odnose se na holandska rješenja za zaštitu od poplava i Panamski kanal. Nedavno je održan i 40. Svjetski kongres IAHR-a u Beču, koji inače svake dvije godine okuplja vodeće stručnjake za rješavanje gorućih izazova u području inženjeringa vodene životne sredine.

Samo udruženje IAHR osnovano je 1935. i predstavlja svjetsku organizaciju inženjera i stručnjaka za vodu koji rade u oblastima vezanim za hidro-ekološke nauke i njihovu praktičnu primjenu, saopćeno je iz Grada Beča / Međunarodni uredi - Sarajevo.

(Energetika.ba / FENA)