Energetika.ba
Proizvodnja uglja ključna

Lakić: Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja

Autor: Energetika.ba
Lakić: Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja
Foto: Fena

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je danas sastanak sa menadžmentom Rudnika uglja Kreka Tuzla te s predstavnicima "Elektroprivrede BiH".

- Ministarstvo je u obilasku svih rudnika koji su pri Elektroprivredi BiH. Prvo dajemo podršku u budućem radu, ali proizvodnja nam je veoma bitna za naredni period. Poslije Zenice i Kaknja danas smo u Tuzli i ovdje smo došli na dobro tlo i gdje imamo dobre rezultate. Pohvaljujem direktora Elnura Dizdarevića jer ono što su zatekli bilo je obeshrabrujuće, ali su uspjeli da podignu proizvodnju - rekao je ministar Lakić.

Ističe da je vrlo bitna sinergija između uprave i sindikata. Sindikat je, kako je ocijenio, mnogo uradio na tome da se atmosfera među radnicima popravi.

-Ovo ne treba da stvara euforiju jer je ovo dobar trend koji bi se trebao povećati da se dođe na nekadašnje stanje - smatra ministar Lakić.

Rekao je kako je u fokusu ministarstva uvezivanje radnog staža, navodeći da su izdvojili 40 miliona KM za zbrinjavanje rudara u Zenici, povećali cijene uglja i plate u rudarstvu, a zauzvrat "Elektroprivreda BiH" nije dobila povećanu proizvodnju uglja.

- Ono što mogu reći da smo u Kreki u januaru 2023. godine bili na 30.000 tona, a sada smo na 100.000 tona. Ponavljam to nije ono što je dovoljno, ali su trendovi pozitivni i šalju poruku da energetski sektor može opstati. Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja - kaže on, prenosi Fena.

Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. BiH je bila zemlja izvoznik, a sada je pod znak pitanja došlo snabdijevanje tržišta u BiH.

- Ključni faktor da li postoji električna energija da se proda ili ne postoji, da bi postojala mora biti uglja u TE. Ako nivo proizvodnje bude nizak kompletan ciklus ne može biti zatvoren. Ako ne proizvodimo energiju onda je moramo štediti. Naslijeđeno stanje iz prethodnog perioda je loše i moramo ga popraviti - podvukao je Lakić.

Direktor Rudnika Kreka Elnur Dizdarević kaže kako su u tom rudniku trendovi dobri te da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou.

- U tom slučaju došli bi do održivog tekućeg poslovanja. Naravno neophodne su investicije, ulaganja, ali s dobrom organizacijom, vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve - kazao je direktor Dizdarević.

Trenutno u Rudniku Kreka radi 1.700 radnika, a neophodno je njih još 300.