Energetika.ba
značajna prekretnica

Lummus i MOL grupa započinju projektiranje postrojenja za reciklažu plastike u Mađarskoj

Autor: Energetika.ba
Lummus i MOL grupa započinju projektiranje postrojenja za reciklažu plastike u Mađarskoj
Foto: MOL Grupa

Istaknuta je posvećenost Lummusa i MOL-a razvoju održivih rješenja za cirkularnu ekonomiju.

 Lummus Technology, globalni dobavljač procesnih tehnologija i energetskih rješenja zasnovanih na vrijednosti, i MOL Grupa, vodeća integrirana naftna i plinska korporacija u srednjoj i istočnoj Evropi, objavili su početak faze dizajna za Lummus' prva napredna jedinica za recikliranje plastike.

Prva fabrika, koja će se nalaziti u MOL Petrochemicals Co. doo u Tiszaujváru, u Mađarskoj, imat će kapacitet prerade od 40.000 tona mješovite otpadne plastike godišnje i proizvodit će kružne petrohemijske građevinske blokove koje će MOL prerađivati ​​u svojoj petrohemijskoj fabrici. Postrojenje će također imati napredne elemente dizajna za smanjenje stakleničkih plinova (GHG), uključujući potpuno električni reaktor za pirolizu koji će rezultirati nultom direktnim emisijama Scope 1 iz jedinice tokom normalnog rada.

„Ovo je još jedna prekretnica za Lummus i MOL Grupu i značajan korak ka povećanju cirkularnosti naše industrije. Iskoristimo Lummusovu inovativnu tehnologiju i MOL-ovu operativnu izvrsnost kako bismo unaprijedili našu zajedničku predanost pružanju održivih rješenja koja se bave globalnim izazovima plastičnog otpada,” rekao je Leon de Bruyn, predsjednik i izvršni direktor Lummus Technology.

Hemijska reciklaža plastike dio je MOL-ove obaveze da prikupi blizu pet miliona tona čvrstog komunalnog otpada, što uključuje preradu i povezana ulaganja. MOL je posvećen poticanju cirkularnosti i nedavno je investirao u rješavanje problema recikliranja otpadne plastike u srednjoj Evropi. Kao rezultat toga, MOL će moći ponuditi širok spektar održivih smjesa za različite industrije, uključujući automobilsku, građevinsku, građevinsku i ambalažni sektor.

“Hemijska industrija će također igrati važnu ulogu u pokretanju cirkularne ekonomije i ubrzavanju pametne tranzicije. Iz tog razloga, MOL Grupa već godinama posvećuje posebnu pažnju ovoj oblasti, sa sve većim rezultatima. Izgradnjom postrojenja za pirolizaciju kapaciteta 40.000 tona činimo veoma važan iskorak u oblasti reciklaže plastike. Lummusova tehnologija pirolize omogućit će nam da plastični otpad pretvorimo u visokovrijedne kemikalije i sirovine, pružajući novi odgovor na izazove upravljanja otpadom. Ova saradnja pokazuje našu industrijsku konkurentnost i našu posvećenost održivoj budućnosti.” rekao je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za rafinerijske operacije.

Ovaj projekat dio je partnerstva Lummus i MOL-a najavljenog 2023. godine za implementaciju i integraciju hemijske reciklaže plastike u MOL-ovim pogonima u Mađarskoj i Slovačkoj. Lummusova poslovna jedinica Green Circle pruža MOL-u naprednu tehnologiju pirolize plastike, koja efikasno pretvara plastični otpad u hemikalije i sirovine visoke vrijednosti, stvarajući kružnost. Ova tehnologija je dokazano, pouzdano i ekonomski atraktivno rješenje za globalni problem plastičnog otpada, koje nudi dodatne ekološke prednosti kao što su manji ugljični otisak i eliminacija proizvodnje uglja. Lummus će također pružiti svoje iskustvo i stručnost u parnom krekiranju, katalitičkom krekingu i tehnologiji obrade ostataka kako bi se osigurala optimizacija integracije sa MOL-ovim postojećim postrojenjima.

Green Circle koncentriše i proširuje mogućnosti Lummus Technology kako bi iskoristio nove mogućnosti u energetskoj tranziciji i kružnoj ekonomiji. Green Circle je lider u pružanju ekonomski i tehnički prihvatljivih rješenja za preradu čvrstog otpada koji sadrži plastiku, preradu različitih obnovljivih bioloških sirovina u kemikalije, polimere i goriva s dodanom vrijednošću, zatim dekarbonizaciju rafinerijskih i petrohemijskih postrojenja i proširenje proizvodnje plavog vodonika i biogoriva.

O Lummusu
Lummus Technology je globalni lider u razvoju tehnoloških rješenja koja omogućavaju moderan život i koja su fokusirana na održiviju budućnost s niskom emisijom ugljika. Mi licenciramo procesne tehnologije u čistim gorivima, obnovljivim izvorima energije, petrohemiji, polimerima, preradi plina i opskrbljujemo usluge životnog ciklusa, katalizatore, vlasničku opremu i digitalizaciju kupcima širom svijeta. Da biste saznali više o Lummusu, posjetite www.LummusTechnology.com.

O MOL Grupi
MOL Grupa je međunarodna, integrisana kompanija za naftu, gas, petrohemiju i robu široke potrošnje, sa sjedištem u Budimpešti, Mađarska. Aktivan je u više od 30 zemalja sa dinamičnom međunarodnom radnom snagom od 25.000 ljudi i više od 100 godina iskustva. MOL upravlja tri rafinerije i dva petrohemijska postrojenja pod integriranim upravljanjem lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj i posjeduje mrežu od gotovo 2.400 benzinskih stanica u 10 zemalja srednje i jugoistočne Evrope.