Energetika.ba
Novosti

MOL donio odluku da investira u projekat Polyol

Autor: Energetika.ba
MOL donio odluku da investira u projekat Polyol

MOL je napravio još jedan važan korak u svom glavnom strateškom projektu i krenuo u ugovaranje inženjeringa, nabavke i izgradnje sa korporacijom ThyssenKrupp Industrial Solutions za realizaciju kompleksa polieter poliola.

Ugovora inženjeringa, nabavke i izgradneu pokrvaju kompletni tehnički okvir projekta Polyol, osim nekih elemenata koji se uglavnom odnose na upravljanje projektima, integracija web stranica i troškove infrastrukture i puštanjai sredstva u rad.

Novi hemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet polieter poliola od 200 kt godišnje, veći nego šta je prvobitno predviđeno i moći će proizvesti širi spektar gotovih proizvoda od planiranih u vrijeme objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a. Takođe će obuhvatiti jedinicu za proizvodnju propilenglikola za povećanje operativne i komercijalne fleksibilnosti. Ukupna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura, uključujući troškove koji su već nastali.

Novi proizvodni kompleks će biti izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da radi do druge polovine 2021. godine. Osnovni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počinju u četvrtom kvartalu 2018.

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe komentirao je: "Investicijska odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, tvrtkom thyssenkrupp, još su jedan važan korak naše transformacijske strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrijednih hemikalija i visokog stupnja znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućuje kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Europi. Stručnost i know-how pristup tvrtke thyssenkrupp ostat će instrumentalne u fazi provedbe."

Marcel Fasswald, operativni direktor tvrtke thyssenkrupp Industrial Solutions AG: "Novi poliolni kompleks važan je projekt i za nas i za naše klijente MOL i Mađarsku. Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoliša i automatizacije kombiniranjem dokazanih tehnologija s inovativnim rješenjima. Radujemo se daljnjoj suradnji i ponosni smo što možemo pridonijeti našim desetljećima iskustva u kemijskom inženjerstvu i postupanju s takvim velikim projektima. Istodobno, jačamo poslovanje u postrojenjima tvrtke thyssenkrupp."

U skladu sa strategijom 2030, MOL Grupa proširiti petrokemijski lanac vrijednosti prema poluproizvodima i specijalnim kemikalijama pretvarajući se u vodeću kemijsku grupu u Srednjoj i Istočnoj Europi. Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, identificirani su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primjene u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji te industriji namještaja. Ovom ključnom investicijom MOL želi postati strateški partner poliuretanskih proizvođača u Srednjoj i Istočnoj Europi, izgradnjom svog potpuno integriranog lanca vrijednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga.

Energetika.ba