Energetika.ba
Novosti

MOL Grupa: Neto dobit pala 26%, prihodi porasli 20%

Autor: Energetika.ba
MOL Grupa: Neto dobit pala 26%, prihodi porasli 20%
MOL Grupa u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 238 milijuna dolara, što je za 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestili su u petak iz te mađarske plinske i naftne kompanije.

Prihodi od prodaje, pak, uvećani su za 20 posto, na 3.96 milijardi dolara.

Istodobno, CCS EBITDA dosegnula je od 625 milijuna dolara, što je 2 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a kako ističu iz kompanije, na dobrom su putu da ostvare godišnji EBITDA plan od 2,2 milijarde dolara.

"U prvom tromjesečju uspjeli smo s već visokih rezultata dodatno povećati EBITDA, što je dokaz našeg otpornog, integriranog poslovnog modela i pruža čvrsti temelj za još jednu uspješnu godinu i za nastavak rada na našoj strateškoj transformaciji. S obzirom na to da su cijene nafte nastavile rasti, regionalna potražnja ostala je snažna, a rafinerijske i petrokemijske marže bile su pod pritiskom, impresivni rast zarade 'upstreama' i usluga kupcima više nego nadoknađuju nižu dobit 'downstreama'", istaknuo je u priopćenju predsjednik Uprave i izvršni direktor Mola Zsolt Hernadi.

EBITDA 'upstreama' porasla je za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je u prvom tromjesečju iznosila 287 milijuna dolara zahvaljujući rastu cijena nafte, većoj proizvodnji i nižim troškovima, kaže se u priopćenju MOL-a, suvlasnika u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Čista CCS EBITDA 'downstreama' pala je, pak, za 33 posto u odnosu na rekordne rezultate iz istog razdoblja prošle godine te je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 218 milijuna dolara.

Usluge kupcima su ove godine, s EBITDA-om od 81 milijun dolara ili 48 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ostvarile najbolji rezultat u prvom tromjesečju dosad.

Energetika.ba