Energetika.ba
Investicija od 22 miliona eura

MOL je pustio u rad najveće postrojenje za proizvodnju "zelenog" vodonika u regionu

Autor: Energetika.ba

MOL grupa je instalirala zeleno postrojenje za proizvodnju vodonika u Százhalombatti, koje je sa kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Evropi.

Investicija od 22 miliona eura čini proizvodnju goriva održivijom: fabrika će smanjiti emisiju ugljen-dioksida u rafineriji Dunav za 25.000 tona.

MOL će moći proizvoditi 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog "zelenog" vodonika godišnje, što otvara novo poglavlje za kompaniju u upravljanju vodonikom.

Investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW, koja ima za cilj da region učini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim.

MOL Grupa ima za cilj da obezbijedi rješenja za budućnost: "zeleno" postrojenje za proizvodnju vodonika u Százhalombatti, sa jedinicom za elektrolizu od 10 megavata koju proizvodi Plug Power, koja proizvodi oko 1.600 tona čistog, ugljen-neutralnog "zelenog" vodonika godišnje.

Investicija od 22 miliona eura smanjit će karbonski otisak Rafinerije Dunav za više od 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Nova tehnologija će postupno zamijeniti proizvodni proces baziran na prirodnom plinu, čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe.

Fabrika će započeti proizvodnju u drugoj polovini 2024. godine: MOL će koristiti zeleni vodonik prvenstveno u vlastitim pogonima za proizvodnju goriva.

Oprema za elektrolizu Plug Power koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije za razlaganje vode na vodonik i kisik. To znači da se ne stvaraju nusproizvodi koji zagađuju, a postrojenje proizvodi osam do devet tona čistog kisika po toni vodika. Američka kompanija ponudila je MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: generatore vodonika, optimizirane za proizvodnju čistog vodonika, koji imaju skoro 50 godina radnog iskustva.

"MOL grupa je dostigla još jednu prekretnicu: sada možemo proizvoditi zeleni vodonik bez proizvodnje stakleničkih plinova. Koristeći ovu tehnologiju, u mogućnosti smo postići smanjenje emisija koje je ekvivalentno uklanjanju oko 5.500 automobila s ceste preko noći. Za sada, naš novi proizvodni pogon zelenog vodonika ima ulogu da MOL-ove industrijske operacije učini zelenijim, ali će u budućnosti ponuditi rješenja za cjelokupnu industriju i mobilnost zasnovanu na vodiku. Nakon Százhalombatte, primijenit ćemo ovu tehnologiju na druge dvije jedinice za proizvodnju goriva u Grupi kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svakoj od rafinerija MOL Grupe", rekao je József Molnár, izvršni direktor MOL Grupe, na ceremoniji otvaranja novog zelena biljka vodonika.

Investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW, koja ima za cilj da region učini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim.

"Oduševljeni smo što, u saradnji sa MOL-om, možemo proslaviti puštanje u rad jednog od najvećih evropskih pogona za proizvodnju zelenog vodonika kao podršku rafineriji," rekao je izvršni direktor Pluga Andy Marsh i nastavio: "Ponosni smo što je MOL opremio jedinicu za elektrolizu sa najsavremenijom tehnologijom za efikasnu proizvodnju zelenog vodonika, kao efikasnog načina za smanjenje emisija ugljika u rafinerijskim operacijama, zajedno napredujemo ka neutralnosti ugljika, podstičući zelenije poslovanje i gurajući upravljanje vodonikom naprijed.

O MOL Grupi
MOL Grupa je međunarodna integrisana kompanija za naftu, gas, petrohemiju i maloprodaju sa sjedištem u Budimpešti. Prisutan je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu od 25.000 ljudi sa preko 100 godina iskustva. MOL Grupa posjeduje tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od gotovo 2.400 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope. Istraživačke i proizvodne aktivnosti MOL Grupe zasnovane su na više od 85 godina iskustva u oblasti ugljovodonika i 30 godina iskustva u ubrizgavanju CO2. Grupacija trenutno ima proizvodne aktivnosti u devet zemalja i istraživačke koncesije u 14 zemalja.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja baziranog na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model, s ciljem postizanja neto neutralnosti ugljika do 2050. godine, uz istovremeno oblikovanje niskougljične, kružne ekonomije u srednjoj i istočnoj Evropi.