Energetika.ba
dogovoreni ciljevi

Nakon pokrenutih postupaka EU upozorila članice: Poboljšajte energetske planove

Autor: Energetika.ba
Nakon pokrenutih postupaka EU upozorila članice: Poboljšajte energetske planove
Foto: Unsplash

Evropska komisija (EK) je objavila svoju procjenu nacrta ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) Bugarske i Poljske i izdala ‘preporuke dvjema zemljama da povećaju svoje ambicije u skladu s dogovorenim ciljevima za 2030. godinu’.

Pojedinačne procjene i preporuke već su dostavljene u 24 druge države članice. Prošle je sedmice Komisija također zatvorila prekršajne postupke koji su protiv Bugarske i Poljske bili otvoreni u decembru jer nisu predstavile svoje planove.

„NECP-ovi su ključni instrumenti za postizanje naših energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. na nacionalnom nivou i provedbu nedavno dogovorenog zakonodavstva za postizanje Evropskog zelenog plana. U prosincu, u Priopćenju o procjeni ukupnog učinka nacrta NECP-a, Komisija je utvrdila da kumulativni učinak nacrta još nije dovoljan za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030., kao što je zakonski propisano. Komisija je predstavila preporuke državama članicama o tome kako ažurirati i uskladiti svoje planove kako bi ispunili naše zajedničke ciljeve.“, poručeno je u vezi upozorenja.

Države članice dužne su dostaviti svoje konačne ažurirane NECP-ove do 30. lipnja 2024., uzimajući u obzir preporuke Komisije i pojedinačne procjene, prenose Financije hr.

Prozvane Austrija, Poljska i Bugarska

Komisija također poziva Austriju da dostavi svoj nacrt ažuriranog NECP-a.

Protiv Austrije je već pokrenut prekršajni postupak jer nije predala svoj nacrt ažuriranog plana do roka koji je bio 30. juna 2023.

„Komisija ponavlja svoj poziv svim državama članicama da pojačaju svoje napore u smanjenju emisija stakleničkih plinova i da se bolje pripreme za povećano korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanje mjera energetske učinkovitosti. Također se potiču dodatne mjere za osnaživanje potrošača, poboljšanje energetske sigurnosti i poticanje konkurentnosti evropske industrije.“, navedeno je u priopćenju EK.