Energetika.ba
baterije osvajaju evropu

Njemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

Autor: Energetika.ba
Njemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh
Foto: X.com

Kapaciteti baterija za skladištenje energije posljednjih godina doživljavaju nevjerovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta.

O kakvim promjenama je riječ govore i najavljene investicije u posljednjih desetak dana: Njemačka će do 2026. godine instalirati baterije snage 7 GWh, Belgija sljedeće godine počinje da gradi baterijski sistem od 2,8 GWh, a u toku je postavljanje instalacije od 200 MW/800 MWh, dok će Rumunija uskoro potpisati ugovore za baterije snage 1,5 GWh.

Na kraju 2023. godine kapacitet instaliranih baterijskih sistema za skladištenje energije širom planete bio je 87 GW, od čega su velike baterije imale snagu od 54 GW, a one manje, iza brojila, 33 GW.

Pesimistična prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) do 2030. vidi rast na 762 GW, a optimistična na 1.204 GW. Njeni stručnjaci smatraju da će baterije odneti pobedu u odnosu na reverzibilne hidroelektrane (RHE), koje su sa 181 GW trenutno dominantnije u odnosu na baterije, ali do 2030. će se njihov kapacitet povećati na 249 GW odnosno 293 GW.

Godišnje instalacije baterija su do 2018. i 2019. bile zanemarljive, ali od tada beleže vrtoglav rast. Sa oko tri gigavata u ove dvije godine dostigle su 41,5 GW u 2023.

Nema iznenađenja u podatku da je sa oko 50 posto baterija Kina prvo tržište, dok je na drugom Evropa, pa SAD. Evropa je 2023. instalirala 17,2 GWh baterija i dostigla ukupan kapaciet od 35,9 GWh, prenosi Balkan Green Energy News.

Njemačka: Baterije i vodonik za završetak prelaska na zelenu energiju

Lider u Evropi je Nemačka, a u naredne dvije godine se očekuje ubrzanje investicija, posebno u velikim projektima, najavilo je Njemačko udruženje solarne industrije (BSW).

Oko 7 GW će biti dodato do 2026. na postojećih 1,8 GW baterija koje su instalirane na elektranama snage veće od jednog megavata.

Rast instaliranja velikih baterija je rezultat kretanjima na tržištu struje i razlici između niskih i vioskih veleprodajnih cijena, navelo je Udruženje. To omogućava baterijskim sistemima da skladište jeftinu solarnu energiju u vreme visoke proizvodnje i prodaju je u vrijeme visoke potražnje.

Njemačka sada ima 13 GWh u baterijama u domaćinstvima

BSW podsjeća da se više od 80 odsto manjih solarnih elektrana instalira sa baterijama. Njemačka je na kraju prve polovine ove godine imala baterije snage skoro 16 GWh. Od toga 13 GWh je sastavni dio solarnih sistema na krovovima domaćinstava, 1,1 GWh su komercijalni baterijski sistemi, a 1,8 GWh velike baterije.

Uz zeleni vodonik, podseća BSW, baterije su ključna tehnologija koja će omogućiti prelazak njemačkog elektroenergetskog sistema na obnovljivu energiju. One će, kako se dodaje, stabilizovati stanje u mreži kada nema dovoljno sunca ili vjetra, prenio je Clean Energy Wire.