Energetika.ba
Studija

Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik

Autor: Energetika.ba
Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
Foto: Arhiv

Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Evropska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.

"Njemačka očito zaostaje za svojim planovima", piše u svom izvještaju konsultantska firma PwC Strategy&.

Dok je do 2030. planiran kapacitet elektrolize od 10 gigavata (GW), danas ne radi ni 0,1 GW, a finansirani su projekti s 0,55 GW, pokazalo je istraživanje.

Elektroliza je proces kojim se voda uz pomoć električne energije razdvaja na vodik i kisik. Proces se odvija u elektrolizeru i proizvodi vodikovu energiju bez ugljika.

Kako bi postigla cilj, Njemačka bi svake godine morala izgraditi 1 do 2 GW postrojenja za elektrolizu i 200 do 400 vjetroturbina. U posljednje dvije godine, međutim, finansirano je samo 0,25 GW dodatnih kapaciteta.

Prema PwC-u, EU želi koristiti najmanje 20 miliona tona čistog vodika do 2030. godine i polovicu toga proizvesti u Evropi. Međutim, "EU je daleko od toga". Morao bi izgraditi 120 GW kapaciteta da bi to postigao.

Trenutno je u pogonu samo 0,2 GW postrojenja, dok su postrojenja snage 3 GW u izgradnji ili se finansiraju. S obzirom na vlastite ciljeve, EU bi svake godine morala graditi postrojenja kapaciteta 20 GW, prenosi SEEbiz.

Postoji ogroman jaz između najava i realizacije širom svijeta, navodi se u studiji. Najavljeni su projekti od 840 GW, 15 GW je finansirano ili u izgradnji, au pogonu su postrojenja od samo 1 GW.

Što se tiče planova, Evropa je na prvom mjestu ispred Afrike i Latinske Amerike. Kina, Južna Koreja i Japan prednjače kada je u pitanju realizacija.

Azijski trio već ima "dvostruko više proizvodnih kapaciteta u pogonu, finansiranih ili u izgradnji od Evrope", rekao je PwC.

Sjedinjene Države prvenstveno se fokusiraju na jeftiniji vodik, koji se proizvodi hvatanjem i skladištenjem CO2.

"Kapitalno intenzivno tržište vodika još je u povojima i nedavno se moralo boriti s visokim kamatama i inflacijom u cijenama materijala", rekao je koautor Dirk Niemeier.

Političari tu imaju dužnost: "Najveća prepreka je nepostojanje velikih kupoprodajnih ugovora, što onemogućava finansiranje, a time i završetak proizvodnih projekata. Preduvjet za takve kupoprodajne ugovore je subvencija koja nadoknađuje početne dodatne troškove u odnosu na fosilne alternative gorivu, slično obnovljivoj električnoj energiji."

Osim toga, obnovljiva energija je neophodna za čisti vodik, ali je nedostaje.