Energetika.ba
Kompanije spremne učestvovati

Njemačka traži ponude za gasne elektrane spremne za vodik

Autor: Energetika.ba
Njemačka traži ponude za gasne elektrane spremne za vodik
Foto: Pexels

Energetska poduzeća su odgovorila izjavivši da će se prijaviti za subvencije koje je Berlin obećao platiti jer će te elektrane dopuniti nestabilne obnovljive izvore energije dok električna energija ne može biti 100% zelena.

Trebat će im finansijska podrška jer će raditi samo kad snadbijevanje energijom iz obnovljivih izvora bude nedovoljna - što nije dovoljno za povrat investicijskih troškova.


Evo javnih izjava firmi o njihovom učestvovanju i stavu o shemi,a koje prenosi Reuters:

IQONY: Podružnica grupacije Steag koja se bavi konverzijom ugljena u električnu energiju planira izgraditi gasne elektrane spremne za vodik na lokacijama Bergkamen, Bexbach i Querschied-Weiher, ovisno o uslovima vezanim uz vladine javne pozive. Također je u priopćenju za medije od 28. marta istaknula da Berlin mora djelovati brzo jer Iqnoy ne može beskonačno dugo održavati rad ugljenih elektrana na tim lokacijama. Te se elektrane smatraju sistemski bitnima, ali naknada koju država nudi za taj status dovoljna je samo za pokrivanje troškova i neprofitabilna je s tržišnog gledišta.

Uniper: Izvršni direktor Michael Lewis rekao je na sastanku s analitičarima 28. februara da vidi ogroman potencijal u planu i pozvao na brzu razradu i sprovedbu. Uniper bi mogao započeti s 1-2 GW ako su okviri vladinih uvjeta prihvatljivi, rekao je Reutersu. Također je rekao da 10 GW nije dovoljno za poticanje rane odustajanja od ugljena, stavljajući zahtjev za to na 20-25 GW novih kapaciteta.

EnBW: Regionalno energetsko poduzeće EnBW vjerovatno će se takmičiti na lokacijama na jugozapadu, rekao je glavni izvršni direktor Andreas Schell Reutersu u januaru. Nakon iznenađujuće zamjene Schella prošlog mjeseca Georgom Stamatelopoulosom na čelu, novi je vođa prošlog mjeseca potvrdio interes firme, ali dodao je da je potrebno dodatno razraditi zakonodavstvo.

LEAG: Njemački ugljeni rudar LEAG, koji posluje na istoku zemlje i u vlasništvu je češke energetske grupacije EPH, planira izgradnju gasnih elektrana na četiri lokacije s ukupnim kapacitetom od najmanje 3 GW.

RWE: Zapadno usmjerena rudarska i generacijska firme rekla je da bi mogla izgraditi 3 GW unutar planiranih vladinih Javnih poziva. Nedavno je zatvorila još pet ugljenih elektrana. CEO Markus Krebber na nedavnim sastancima s analitičarima upozorio je da iako je RWE zainteresiran, strategija Berlina još uvijek nedostaje detalja.

Statkraft: Njemačka podružnica norveškog energetskog opskrbljivača Statkraft izjavila je da će proučiti plan vlade, ali će se uglavnom fokusirati na pretvaranje svojih postojećih plinskih elektrana u vodik prema internim programima firme.

KMW: Proizvođač električne energije u području Rajne-Majne, Kraftwerke Mainz-Wiesbaden, rekao je 4. marta da želi izgraditi gasnu elektranu spremnu za vodik snage 250 MW i kapaciteta za 100 MW toplinske energije na lokaciji postojeće plinske elektrane. Ako je strategija vlade u skladu s njihovim planom, puštanje u pogon novog postrojenja moglo bi se dogoditi 2028. godine, rekla je gradsko vlasništvo firme.