Energetika.ba
Novosti

Norveška: Električni automobili prodajom nadmašili benzinske i dizelske

Autor: Energetika.ba
Norveška: Električni automobili prodajom nadmašili benzinske i dizelske
Prodaja električnih vozila čini 54,3 posto ukupne prodaje novih automobila registrovanih 2020. godine, a to je novi svjetski rekord. Prošle godine je zabilježen procent od 42,4 posto.

Norveška do 2025. godine želi postati prva država koja će okončati prodaju benzinskih i dizelskih automobila. Radi se o zemlji koja se nalazi među top 20 proizvođača nafte, ali koja je omogućila ogromne podsticaje kako bi unaprijedila domaću tranziciju na električna vozila. Kupci električnih vozila su oslobođeni poreza na kupovinu i uvoz, poreza na ceste, a imaju i velike popuste pri plaćanju putarina, parkinga i trajekta.

Kako bi ohrabrila ljude da kupuju električne automobile, Norveška je mnogo uložila u razvoj potrebne infrastrukture te gradi stanice za brzo punjenje na svakih 50 kilometara glavnih puteva u zemlji. Također, povećan je porez na automobile koji koriste konvencionalno gorivo.

Među četiri najprodavanija električna automobila u Norveškoj su Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Nissan Leaf.

Energetika.ba / Klix.ba