Energetika.ba
rare earths norway

Norveška otkrila najveće evropsko nalazište rijetkih metala

Autor: Energetika.ba
Norveška otkrila najveće evropsko nalazište rijetkih metala
Foto: Ilustracija

Rudarska firma Rare Earths Norway kaže da je otkrila najveće evropsko dokazano nalazište visoko cijenjenih elemenata rijetke zemlje, što potencijalno predstavlja prijelomni trenutak i za nordijsku zemlju i za širu regiju.

Jedno od rijetkih nalazišta koje nije u vlasništvu ili pod kontrolom Kine, otkriće najvećeg nalazišta rijetkih zemalja u kontinentalnoj Evropi smatra se dobrodošlim poticajem u nastojanjima Evrope da prekine kinesku dominaciju rijetkih zemalja.

Očekuje se da će potražnja za rijetkim zemljama i kritičnim mineralima eksponencijalno rasti u nadolazećim godinama kako prijelaz na čistu energiju bude ubrzavao.

Organizacija Rare Earths Norway rekla je u izjavi od 6. juna da procjena mineralnih resursa u njenom kompleksu Fen Carbonatite na jugoistoku zemlje ima 8,8 miliona metričkih tona ukupnih oksida rijetkih zemalja (TREO) s razumnim izgledima za ekonomsku ekstrakciju.

Unutar TREO-a, koji se smatraju vitalnim za globalni odmak od fosilnih goriva, firma kaže da postoji procijenjenih 1,5 miliona metričkih tona rijetkih zemalja povezanih s magnetima koji se mogu koristiti u električnim vozilima i vjetroturbinama, prenosi SEEbiz.

Ovo otkriće zasjenjuje ogromno nalazište rijetkih zemalja otkriveno prošle godine u susjednoj Švedskoj.

Alf Reistad, izvršni direktor firme Rare Earths Norway, rekao je za CNBC da otkriće u Fenu predstavlja "veliku prekretnicu" za kompaniju.

"Važno je reći da danas u Evropi nema apsolutno nikakve ekstrakcije elemenata rijetke zemlje", rekao je Reistad putem videokonferencije u ponedjeljak.

Jedan od ciljeva Zakona o kritičnim sirovinama je izvlačenje najmanje 10% godišnje potražnje EU-a za rijetke zemlje do 2030. godine, a Rare Earths Norveška kaže da se nada pridonijeti tom cilju.

Organizacija Rare Earths Norway priopćila je da će nalazište rijetkih zemalja u Telemarku, otprilike 210 kilometara (130 milja) jugozapadno od Osla, vjerovatno naglasiti položaj Norveške kao sastavnog dijela evropskog lanca vrijednosti rijetkih zemalja i ključnih sirovina.