Energetika.ba
poznat i uzrok

Nova francuska nuklearna elektrana automatski se zatvorila

Autor: Energetika.ba
Nova francuska nuklearna elektrana automatski se zatvorila
Foto: Ilustracija

 Najnovija francuska nuklearna elektrana, smještena u Flamanvilleu u Normandiji, automatski se zatvorila u srijedu, samo dan nakon što je puštena u rad. Istodobno je državna energetska firma EDF naglasila da je gašenje dokaz da sigurnosni sistem radi.

Prije ponovnog pokretanja obavit će potrebne tehničke provjere i analize, najavili su.

Evropski reaktor pod tlakom Flamanville prolazi kroz "dug i kompliciran proces pokretanja koji zahtijeva mnoge pokuse i testove, što može dovesti do takvih gašenja", rekla je glasnogovornica EDF-a za francusku novinsku agenciju AFP.

Najnoviji EDF-ov reaktor, koji je trebao biti model za novu generaciju elektrana, dovršen je s 12 godina zakašnjenja i koštao je 13,2 milijarde eura, oko četiri puta više od prvotnog proračuna.

Reaktori istog dizajna ranije su dovršeni u Kini i Finskoj.

"Bilo je nekoliko problema s finskim reaktorom, posebno s nekim hidrauličkim pumpama koje su bile pokvarene i morale su se zamijeniti", rekao je Nicolas Goldberg, energetski stručnjak u Columbus Consultingu. Prema njegovom mišljenju, time se projekt ne dovodi u pitanje, već samo treba biti strpljiv, prenio je AFP.

EDF je dobio zeleno svjetlo u ponedjeljak nakon dovršetka punjenja goriva u maju i kasnijeg izvođenja niza testova.

Fabrika će postupno povećavati svoj kapacitet na 25 posto prije nego što bude priključena na električnu mrežu do kraja jeseni, prema EDF-u. Riječ je o novoj odgodi jer je priključenje prvobitno planirano za ljeto.

S punim kapacitetom od 1600 megavata (MW), bit će to najsnažniji nuklearni reaktor u Francuskoj i moći će opskrbljivati električnom energijom gotovo tri miliona domaćinstava.