Energetika.ba
NeuConnect

Nova podmorska veza donosi energetsku povezanost između UK i Njemačke

Autor: Energetika.ba
Nova podmorska veza donosi energetsku povezanost između UK i Njemačke
Foto: Unsplash

Novi podmorski kabl NeuConnect dug 725 km trebao bi povezati Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku do 2028. godine

U sjevernonjemačkom gradu Wilhelmsavenu u utorak je održana svečanost polaganja temeljnog kamena kako bi se obilježila izgradnja novog podmorskog kabla koji bi trebao povezati Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku do 2028. godine.

Podmorski kabl dug 725 kilometara, nazvan NeuConnect, povezat će njemačku elektroprijenosnu mrežu od Wilhelmshavena preko Sjevernog mora do poluotoka Isle of Grain u jugoistočnoj Engleskoj.

Njemački ministar privrede i zaštite okoliša Robert Habeck, koji je prisustvovao svečanosti s britanskim ministrom trgovinske politike Gregom Handsom, rekao je da će novi kabel osigurati prilagodljivost u distribuciji obnovljive energije. "Što je Evropa više povezana i što je mreža veća, to se sistemom može učinkovitije upravljati i kontrolirati", rekao je Habeck. To omogućava postizanje glavnog cilja dekarbonizacije, odnosno klimatski neutralne opskrbe električnom energijom, rekao je.

Projekat je prva izravna elektroenergetska veza Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke.

Višak vjetroenergije, koja se proizvodi u njemačkom dijelu Sjevernog mora, ali se još ne može transportirati na kopno zbog uskih grla u elektroenergetskoj mreži, izvozit će se u Ujedinjeno Kraljevstvo - trenutno neto uvoznika električne energije - podmorskim kabelom, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Projekt NeuConnect podupire konzorcij investitora, a troškovi iznose gotovo tri milijarde eura.

Kabl bi trebao prenositi do 1,4 GW električne energije u oba smjera. Projektna firma kaže kako je to dovoljno energije za oko 1,5 miliona domaćinstava.