Energetika.ba
Novosti

Novo poskupljenje goriva u RS

Autor: Energetika.ba
Novo poskupljenje goriva u RS
Foto: Tanjug

Cijene goriva na benzinskim pumpama u RS u narednih par dana biće korigovane najvjerovatnije za oko 10 feninga naviše, te bi tako litar dizela mogao koštati oko 2,70, a benzina 2,60 maraka.

Kaže ovo predsjednik Grupacije za trgovinu naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS Đorđe Savić, pojašnjavajući kako se ove cijene mogu očekivati na osnovu trenutnih nabavnih cijena naftnih destilata na regionalnom tržištu, piše RTRS.

- Naftni distributeri koji imaju stare zalihe vjerovatno neće odmah podizati cijene, ali oni koji budu sada nabavljali nove količine biće prinuđeni da izvrše određene korekcije, možda i za oko 10 feninga. Da li će toliko i biti, vidjećemo, jer nikako ne bi trebalo zaboraviti i da je ovo jedan, uslovno rečeno, mrtav period, odnosno vrijeme kada nema toliko prometa na benzinskim pumpama, kao u vrijeme turističke sezone pa će vjerovatno i to dobrim dijelom uticati koliko će ovo poskupljenje iznositi, poručio je Savić.

Od septembra do kraja 2023. godine cijene goriva na pumpama u RS korigovane su u prosjeku za oko 50 feninga naniže. Do toga je došlo nakon što je vrijednost jednog barela sirove nafte pala sa 93 na 74 dolara.

Međutim, od početka januara globalna dešavanja i berzanske spekulacije ponovo su pogurale cijene “crnog zlata” na svjetskom tržištu te je tako jedan barel sirove nafte jučer “otišao” na 84 dolara, što predstavlja povećanje od oko 14%. Ovaj skok je posebno bio evidentan u posljednje dvije sedmice, a razloga za isti, prema riječima Savića je nekoliko.

Na svjetskim tržištima, navodi on, cijene sirove nafte rasle su u prethodnom periodu jer su trgovce ohrabrile nove poticajne mjere u Kini i stabilan rast američke ekonomije, što je onda podržalo potražnju za “crnim zlatom”.

A onda je, ističe on, do novog skoka cijena na ovom turbulentnom i nepredvidivom tržištu došlo nakon posljednjeg napada dronom u Јordanu u kom su poginula tri američka vojna službenika. Ova vijest zajedno sa onom da Huti iz Јordana, a koje podržava režim iz Teherana, nastavljaju sa napadima na brodove u Crvenom moru - sirovu naftu “brent” pogurali su naviše, a eventualni američki odgovor na ovaj napad mogao bi najvjerovatnije dodatno negativno uticati na ovo tržište.

Prema ocjenama pojedinih analitičara da bi barel ponovo dostigao vrijednost od 90 dolara i više, trebalo bi da se desi scenario - da dođe do direktnog udara na bliskoistočni naftni teret ili infrastrukturu za proizvodnju nafte.

Ono što zabrinjava jeste to što Huti nastavljaju sa ometanjem plovidbe kroz Crveno more i Suecki kanal. Lista kompanija koje izbjegavaju strateški prolaz - moreuz Bab el Mandeb nastavlja da se širi svakim danom, u rasponu od naftnih kompanija kao što su BP ili Shell pa sve do azijskih rafinerija.

Globalna dešavanja uticala su i na kretanje cijena i u Crnoj Gori gdje će sve vrste goriva poskupjeti za tri do pet centi. Saopćeno je ovo iz Ministarstva energetike i rudarstva, uz pojašnjenje da će eurosuper 95 i 98 biti skuplji za tri centa, te će u narednih petnaestak dana koštati 1,49 eura, odnosno 1,53 eura. Cijena eurodizela biće veća za pet centi to jeste 1,46 eura.