Energetika.ba
Napad Rusije

Nuklearna elektrana Zaporožje na rubu prekida rada

Autor: Energetika.ba
Nuklearna elektrana Zaporožje na rubu prekida rada
Foto: Arhiv

Ukrajinska nuklearna kompanija saopćila je u petak da je nuklearna elektrana Zaporožje, okupirana od strane Rusije, kojoj je potrebno stalno vanjsko napajanje kako bi se spriječila katastrofa, na rubu prekida rada nakon što je Rusija napala obližnju branu hidroelektrane.

Najveća evropska nuklearna elektrana, koju su ruske snage zauzele ubrzo nakon njihove invazije 2022. godine, zatvorena je i treba joj vanjsko napajanje kako bi se nuklearni materijal ohladio i spriječio katastrofalni slom. Nalazi se u blizini najveće hidroelektrane u Ukrajini, koja je u petak pogođena u velikim ruskim napadima, što je izazvalo prekid snabdijevanja strujom širom centralne Ukrajine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da je nuklearna elektrana izgubila vezu s glavnim dalekovodom van lokacije, ali da rezervni dalekovod još radi.

- Takva situacija je izuzetno opasna i prijeti da dovede do vanrednog stanja - izjavio je Petro Kotin, čelnik ukrajinske nuklearne kompanije Energoatom, na Telegramu.

- Ukoliko se isključi posljednja preostala linija koja povezuje objekat s nacionalnom elektroenergetskom mrežom, doći će do ponovnog nestanka struje, što predstavlja ozbiljno kršenje uslova za bezbjedan rad elektrane - kazao je on.

Postrojenje je nekoliko puta pokidano sa strujnim napajanjem tokom rata, a u prošlosti je bilo prisiljeno da se oslanja na rezervne dizel generatore, za koje zvaničnici kažu da predstavljaju povećan rizik od nuklearne nesreće.

Rukovodstvo elektrane pod ruskom kontrolom ranije je saopćilo da je jedan od dva visokonaponska voda koji ga opskrbljuju električnom energijom neispravan, ali da nema prijetnje po sigurnost, prenosi Fena.