Energetika.ba
povećanje izvoza plina

Odlični rezultati Gazproma u prvom polugodištu

Autor: Energetika.ba
Odlični rezultati Gazproma u prvom polugodištu
Foto: Agencije

Neto prihod Gazproma u prvom polugodištu više se nego utrostručio u odnosu na godinu ranije na više od 10,9 milijardi dolara, zahvaljujući povećanju izvoza plina i kontroli troškova.

Gazprom je 2023. imao neto gubitak od oko sedam milijardi dolara, što je prva godina u minusu od 1999.

Njegova trgovina plinom s Evropom, nekoć velikim prodajnim tržištem, opala je zbog vojnog sukoba u Ukrajini. Zamjenik izvršnog direktora Famil Sadigov također je rekao na Gazpromovom Telegram kanalu da je temeljna zarada u razdoblju od januara do juna porasla 19 posto na godišnjoj razini zbog poboljšane trgovine naftom i povećanog izvoza plina, uključujući Kinu.

Dodao je da je povećanje udjela Gazproma u projektu nafte i plina Sakhalin Energy u ruskom Pacifiku također je povećao svoje finansijske rezultate, dok je korigirao neto dobit, osnovu za isplatu dividendi, javlja Nacionalni energetski odbor.

Rusija je nastavila diversificirati svoju trgovinu od Zapada, koji je uveo brojne sankcije bez presedana protiv Rusije, njenih poduzeća i pojedinaca zbog sukoba s Ukrajinom i ojačao svoje veze s Azijom, posebice Kinom.