Energetika.ba
Novosti

Omogućeno puštanje u rad 76 solarnih elektrana u FBiH

Autor: Energetika.ba
Omogućeno puštanje u rad 76 solarnih elektrana u FBiH

U periodu od 12.07.-14.07.2022. godine, u sjedištu Operatora za OIEiEK, potpisano je 76 Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije iz postrojenja u probnom radu, iz primarnog izvora solarne energije.

Potpisivanjem pomenutih Ugovora, biti će omogućen otkup električne energije koja se iz 76 solarnih elektrana predaje u distributivnu mrežu elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju OIEiEK-a.

– Otkup električne energije iz ovih 76 postrojenja, vršit će se po referentnim otkupnim cijenama, u trajanju najviše do šest mjeseci, odnosno dok proizvođač ne stekne status kvalifikovanog proizvođača električne energije kod Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, a samim tim i uslove za podnošenje zahtjeva Operatoru za OIEiEK za otkup električne energije iz postrojenja obnovljivih izvora energije po referentnim cijenama – izjavio je direktor Operatora za OIEiEK, Edim Memić.

Prijedlog ministra Džindića

Na prijedlog Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Nermina Džindića (SBB), Vlada Federacije BiH usvojila je obavezujuće ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji predstavljaju kontinuitet utvrđenih obavezujućih ciljeva iz APOEF-a.

Usvajanjem ove odluke, omogućen je otkup električne energije iz postrojenja u probnom radu, te otkup električne energije po referentnim cijenama, ukoliko se proizvodnja kvalifikovanih proizvođača uklapa u obavezujuće ciljeve. Ova odluka se primjenjuje do donošenja planskog dokumenta kojim će biti utvrđeni obvezujući ciljevi za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine do 2030. godine, sukladno obavezama proisteklim iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Usvajanjem ove odluke, omogućen je otkup električne energije iz postrojenja u probnom radu

– Za otkup električne energije od kvalifikovanih proizvođača po garantovanim otkupnim cijenama potrebno je usvojiti planske dokumente koji bi isto omogućili. Prije svega, neophodno je usvajanje novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije – ističe Memić.

Nacrt novog Zakona

Naime, na prijedlog Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je na svojoj 321. sjednici, održanoj 30.06.2022. godine, utvrdila Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i isti uputila Parlamentu Federacije BiH na dalje postupanje. Nacrt ovog Zakona, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH će razmatrati na sjednici zakazanoj za 26.-27.07.2022. godine.

– Nacrt novog Zakona, umjesto dosadašnjeg otkupa električne energije iz obnovljivih izvora energije putem podsticajnih cijena, predviđa transparentniji i ekonomičniji način podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije kroz aukcije za izgradnju novih elektrana velikih snaga – istaknuo je Memić.

Također, Memić posebno ističe kako će novim Zakonom biti uveden sistem prosumera. Na ovaj način će se omogućiti građanima, odnosno privatnim kompanijama da uz status potrošača steknu i status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. Slijedom uvođenja jeftinijih i efikasnijih sistema tržišnih šema podsticaja, te realizacijom građanske energije, Federacija Bosne i Hercegovine/Bosna i Hercegovina pribiližit će se energetskim politikama Evropske unije, navodi se u saopćenju OIEiEK-a.

Energetika.ba