Energetika.ba
Novosti

Ostali bez struje: Aluminij je uništen i ugašen

Autor: Energetika.ba
Ostali bez struje: Aluminij je uništen i ugašen
Od ponoći 10. jula 2019. godine mostarski Aluminij više ne radi. Kompanija je ostala bez struje, što znači gašenje pogona Elektrolize.

Ispred nekadašnjeg privrednog giganta okupili su se predstavnici uprave i radnici, a prije gašenja struje, radnici koji su došli u treću smjenu odbili su podići anode peći.

No, nekoliko minuta nakon ponoći, ugašena je električna energija, a očekuje se da se će peći ohladiti u narednih nekoliko sati.

Iz uprave Aluminija kažu da će se tek sutra moći procjenjivati šteta.

Aluminij u trenutku gašenja zapošljava oko 900 radnika i ima dug veći od 400 miliona maraka. Hrvatska je suvlasnik 12 posto, Vlada Federacije BiH 44 posto i  44 posto kompanije.

Iz Uprave su uoči gašenja zadužili direktorie i rukovodioce da rasporede radnike sukladnl potrebama procedure gašenja.

Tokom dana radnici su u dva navrata blokirali magistralni put M-17, prvo u mjestu Ortiješ,  potom i u Salakovcu i to na skoro pet sati.  Deblokadu su izvršili specijalci MUP-a HNK upotrebom sile.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" kazao je da je žalosno da im se nakon šest sati blokade niko od hrvatskih ministara nije obratio.

- Poslali su na nas specijalce i koji su uz upotrebu sile sklonili nas s prometnice. Ali ono što je sigurno da nećemo odustati i nećemo ići kućama. Razmišljamo o tome gdje ćemo nastaviti proteste u gradu. Da li će to biti pred nekom hrvatskom institucijom, vidjet ćemo - rekak je Biokšić.

Energetika.ba