Energetika.ba
KLC

Otvara se najveća topionica bakra na svijetu vrijedna 1,2 milijarde dolara

Autor: Energetika.ba
Otvara se najveća topionica bakra na svijetu vrijedna 1,2 milijarde dolara
Foto: Arhiv

Grupa indijskog milijardera Gautama Adanija nabavit će koncentrate bakra iz Perua, Čilea i Australije kako bi pokrenula svoju topionicu bakra vrijednog 1,2 milijarde dolara, najveću svjetsku fabriku tog tipa, rekao je visoki zvaničnik kompanije.

Kutch Copper Ltd (KCL), podružnica Adani Enterprises Ltd, očekuje da će početi s radom u narednih nekoliko sedmica.

Postrojenje sa sjedištem u zapadnom gradu Mundra u državi Gujarat, imat će početni kapacitet od 500.000 metričkih tona, a kompanija će ga povećati na milion metričkih tona do sezone 2028/29.

Kompanija je takođe otvorena za kupovinu bakarne imovine u Indiji i inostranstvu, rekao je Vinay Prakash, generalni direktor KCL u intervjuu Reutersu u četvrtak, ne navodeći detalje.

"KCL bi uvozio koncentrate bakra i od globalnih rudara i od međunarodnih trgovaca", rekao je Prakash.

"Nabavka uključuje stratešku mješavinu kratkoročnih i dugoročnih aranžmana s rudarima i trgovcima širom svijeta, uključujući Peru, Čile i Australiju", rekao je Prakash.

Indijska proizvodnja rafiniranog bakra procjenjuje se na oko 555.000 metričkih tona godišnje u odnosu na domaću potrošnju od više od 750.000 metričkih tona. Indija uvozi oko 500.000 metričkih tona bakra godišnje kako bi nadoknadila manjak.

Očekuje se da će težnja Nju Delhija ka čistoj energiji i električnim vozilima, kao i druge slične promjene, udvostručiti potražnju za bakrom u zemlji do 2030. godine, rekao je Prakash.