Energetika.ba
Resorno ministarstvo

Ovo su detalji: Zašto je plin morao poskupiti za 3,9 posto!

Autor: Energetika.ba
Ovo su detalji: Zašto je plin morao poskupiti za 3,9 posto!
Foto: Ilustracija

Radi se o redovnom usaglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo - gas“ Istočno Sarajevo.

- Poskupljenje plina je bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, Vlada FBiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno, navodi se u saopćenju Ministarstva energetike FBiH.

Dodaju da je cijena prirodnog gasa povećana za 3,9% odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024.godine. 

To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa. 


Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, i blokadom Sueckog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije  Bosne i Hercegovine osigurala da to povećanje bude minimalno.

- Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, dodavši da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo:

„Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće“, zaključio je ministar Lakić.

Za kraj ističu da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period kada su ovu Vladu vodile neke druge političke partije. Zbog pravovrmemenog i detaljnog informisanja javnosti dostavljamo i grafikon cijena prirodnog gasa po kvartalima iz prethodnog perioda:

Iz navedenog grafikona je vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022.godine bila čak za preko 25% veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade FBiH.