Energetika.ba
SET

Panelom o razvoju sektora gasa završen drugi dan Samita energetike Trebinje

Autor: Energetika.ba

Peti Samit energetike pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" svečano je jučer otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Ovaj regionalni skup okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije.

Danas, drugog dana Samita, održana je panel diskusija o tržištu usluga fleksibilnosti, odnosno ulozi novih tržišnih učesnika u daljem razvoju tržišta električne energije.

Poseban akcenat je bio na ulozi aktivnih kupaca, agregatorima i skladištima kao novim tržišnim učesnicima.

Prema riječima Gorana Đukanovića iz „Elektroprivrede Crne Gore“ fokus je na velikom rastu obnovljivih izvora energije, prije svega na energiji sunca i vjetra.

„Precizniji naziv bi bio nekontrolisani izvori energije jer se njihova proizvodnja ne može kontrolisati kao recimo hidroelektrane ili termoelektrane. Zato se mora naći neko rješenje da se ta energija stabilizuje u mreži, prilagodi da se višak energije uskladišti u sistem za skladištenje, konkretno u baterije i da se ponovo troši, vraća u mrežu kada za to bude potrebe, tj. da se izbjegnu maksimumi i minimumi u sistemu“, naveo je Đukanović.

Ističe da je vrlo važno sa rastom proizvodnje iz obnovljivih izvora energije planirati skladištenje te energije.

„Bez toga nije moguće efikasno upravljati sistemom. Neke države su već donijele zakonske regulative da obavezno investitori moraju uporedo graditi baterijske sisteme za skladištenje. U Srbiji , konkretno, to je 20 posto snage i 40 posto kapaciteta, bez toga nemaju sigurnosti da će biti pušteni na mrežu kada budu htjeli iako imaju spremne sisteme za proizvodnju energije.Vrlo je važna uloga sistema za skladištenje“, ponavlja Đukanović.

U Republici Srpskoj su na putu ka ulaganjima u ovakve sisteme.

„Na tome se radi, sigurno ako postoji strategija, ako postoji plan, da će dati rezultate za nekoliko godina. Za ove baterije ne treba čekati da se sistem optereti i da u tom trenutku nemamo rješenje nego to treba na vrijeme planirati. Iako u ovom trenutku, možda, to nije neophodno ali biće trenutak kada će biti i zato je vrlo važno pravovremeno planiranje tih sistema“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je u Evropi cilj da do 2050. godine, u potpunosti, konvencionalni izvori energije budu zamijenjeni novih obnovljivim izvorima.

„To je jedan dugoročan plan i posao na duži rok ali ga sada treba planirati“, istakao je on.

U toku drugog dana Samita održani su paneli o ugovorima o otkupu električne energije iz OIE te o razvoju sektora prirodnog gasa i mogućnosti korištenja prirodnog gasa kao prelaznog goriva u procesu dekarbonizacije Zapadnog Balkana.

Panelom na temu razvoja sektora gasa u regionu završen je radni dio drugog dana SAMIT Energetike Trebinje.

Budući da BiH sve stabilnije korača na putu ka EU, ova tema će biti nešto čime ćemo se svi baviti u periodu koji je pred nama.

Ove godine oko 800 učesnika iz 11 zemalja i preko 200 kompanija učestvuje na samitu. 

Programom Samita koji traje do petka, predviđen je niz panela, razgovora, ali i poslovnih susreta na marginama Samita.