Energetika.ba
Partnerstvo USAID-a i UNSA

Započela 'Zimska škola o energetskoj tranziciji'

Autor: Energetika.ba
Započela 'Zimska škola o energetskoj tranziciji'
Foto: FENA

Vlada SAD već duže od dvije decenije podržava energetski sektor BiH i ostaje i dalje vaš partner kako bi ova zemlja zakoračila u čišću energetsku budućnosti temljenu na obnovljivim izvorima energije - izjavila je danas u Sarajevu pomoćnica administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju Erin E. McKee.

McKee je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) zvanično otvorila 'Zimsku školu o energetskoj tranziciji' zajedno s federalnom ministricom obrazovanja i nauke Federacije BiH Jasnom Duraković, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem i dekanesom EFSA Melihom Bašić.

McKee je navela da je Zimska škola rezultat inovativnog partnerstva između vlade SAD-a, putem USAID-ovog projekta Asistencija energetskom sektoru (USAID EPA) i Univerziteta u Sarajevu, a okupila je studente biznisa, prava, inžinjerstva i drugih sektora da razviju vrhunske vještine kako bi Bosnu i Hercegovinu i regiju vodili ka čistijoj, sigurnijoj energetskoj budućnosti.

Mladi ljudi koji pohađaju Zimsku školu, kako je dodala, u budućnosti će biti predvodnici energetske tranzicije, a dolaze iz cijele BiH, kao i Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Polaznici te škole dolaze sa različitih fakulteta jer je nužan multidisciplinarni pristup da bi BiH i regija imale dobru energetsku tranziciju, prenosi Fena.

- Na taj način će se smanjiti ovisnost BiH o bilo kojoj zemlji u smislu opskrbe energijom. Osim energetske nezavisnosti, na ovaj način se otvara mogućnost za nova, dobro plaćena radna mjesta u vrlo važnom sektoru. Sretna sam što studente, polaznike zimske škole mogu smatrati novom generacijom lidera koji će omogućiti bolju budućnost ove zemlje – istakla je McKee.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke BiH Jasna Duraković je istakla da energetska tranzicija nije samo tehničko pitanje, već i ekonomsko, društveno i političko, ali i pitanje svih nas i našeg načina života, što zahtijeva multidisciplinarni pristup.

- Također, moram naglasiti da je jedna od prvih odluka koju sam donijela kao ministrica bila da uvrstim u prioritete rada Ministarstva zelenu agendu i energetsku tranziciju, jer ove teme trebaju biti tretirane kako kroz obrazovanja, tako i kroz nauku - kazala je Duraković.

Navela je i da je, kao ministrica obrazovanja, posebno ponosna na naše studente iz Bosne i Hercegovine i regije koji su pokazali interesovanje za ovu važnu temu. Njihova predanost učenju i razvoju ne samo da doprinosi njihovom ličnom rastu, već je i ključna za budućnost naših društava i održivi razvoj.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić najprije je čestitao Međunarodni dan žena, te izrazio zahvalnost svima koji su omogućili realizaciju projekta Zimske škole.

- Možda smo kao resor najviše nadležni, ali je sigurno da ne možemo bez svih ostalih institucija iznijeti ovo veliko breme energetske tranzicije. Čestitam vam na odlučnosti za ovakav projekat jer on ukazuje i na potrebu da se mladi uključe u ono što nas sutra očekuje. Mladi ljudi, 34 upisana studenta u ovu zimsku školu dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Tu su i studenti iz susjednih država i vjerovatno smo postali na neki način lideri kada je Zimska škola u pitanju. Siguran sam da će oni steći potrebna znanja i vještine za predstojeći period – naveo je Lakić.

Dekanesa EFSA Meliha Bašić je rekla da su ovo naši mali koraci u pozitivnoj priči koju moramo svi da pratimo kada je riječ o našoj budućnosti, u jednom dijelu koji se tiče energetske tranzicije. Dodala je da je Zimska škola okupila 34 studenta iz cijele BiH i zemalja regije koji na ovaj način prave mrežu i stiču neophodna znanja i vještine.