Energetika.ba
izrada prijedloga inicijative

Planirana izgradnja nove nuklearke u Krškom do 2040.

Autor: Energetika.ba
Planirana izgradnja nove nuklearke u Krškom do 2040.
Foto: Arhiv

Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.

Prema zadanom planu, NEK 2 trebao bi biti izgrađen i priključen na mrežu do 2040. godine.

U Gen Energiji, gdje pripremaju nacrt inicijative za Državni prostorni plan za izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK 2), prema Paravanovim riječima, očekuju da će materijal proslijediti nadležnima. ministarstvo do kraja mjeseca. Nakon toga vjerovatno će proći oko mjesec dana da se materijal nadopuni, a onda ide sam proces, kazao je.

Prema riječima državnog sekretara u Kabinetu predsjednika Vlade Danijela Levičara, Vladina radna skupina za projekt NEK 2 želi da se inicijativa za Državni prostorni plan dostavi Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike prije referenduma o NEK-u 2, pa da će javnost biti obaviještena o onom što on odluči.

Uz pripremu inicijative odvijat će se i aktivnosti na predstavljanju projekta javnosti. Paravan je rekao da će projekt biti predstavljen u Krškom 23. maja, a potom će uslijediti prezentacije i drugdje u Sloveniji. Ujedno će se u Vrbini otvoriti i projektni ured u kojem će stručnjaci biti dostupni za odgovore oko postavljanja drugog bloka u sam prostor.

Prema planiranoj dinamici, građevinska dozvola za gradnju drugog bloka trebala bi se dobiti oko 2032. godine, a trebala bi trajati sedam godina. Tako bi NEK 2 trebao biti spojen na mrežu negdje do 2040. godine, rekao je Paravan. Prema njegovim riječima, kolika će biti snaga drugog bloka i koliko će imati agregata znat će se uskoro, prenosi SEEbiz.

Državni sekretar Levičar smatra bitnim da svi dionici, a posebno Općina Krško, sudjeluju u postavljanju zahvata u prostor, te da imaju mogućnost očitovanja o prijedlogu državnog prostornog plana kada bude objavljen. "Ako se iz bilo kojeg razloga kasni s donošenjem plana, kasnit će i priključenje elektrane na elektroenergetski sustav", upozorio je.

I zato će se, prema njegovim riječima, radna skupina pobrinuti da svi dionici budu upoznati s inicijativom za državni prostorni plan i prije njegove objave.

Materijal je danas predstavljen i Vijeću regije Posavje koje čine načelnici svih šest posavskih općina. Izrazili su zadovoljstvo što su uključeni u pripreme, a ujedno su donijeli još nekoliko odluka. Prema riječima jednog od njih, predsjednika Vijeća, načelnika Općine Bistrica ob Sotla Franje Debelaka, izrazili su želju da učestvuju na sastancima Vladine radne skupine za projekt Jek 2. Izrazili su i očekivanje da će nadležni državni prostorni plan kontinuirano će se usklađivati s regionalnim planom razvoja.

U toku je izrada regionalnog plana razvoja, koji će sadržavati projekte koje žele realizirati u regiji kada drugi blok bude postavljen u prostor. NEK 2 imat će toliko veliki utjecaj na okolinu da će se u njemu morati puno toga raditi, rekao je Debelak. Očekuju i da im država osigura sredstva za projekte.