Energetika.ba
Novosti

Podrška Republike Slovenije razvojnim projektima Toplana

Autor: Energetika.ba
Podrška Republike Slovenije razvojnim projektima Toplana

Ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac, sa direktorom kompanije „Petrol BH oil company“ d.o.o. Gregorom Žnidaršičem, posjetila je danas Toplane-Sarajevo.

Gosti su sa direktorom Toplana Berinom Alagićem i saradnicima razgovarali o razvojnim projektima preduzeća, kao i potencijalnoj podršci Republike Slovenije u budućnosti, s ciljem realizacije projekata koji prvenstveno imaju za cilj povećanje energijske efikasnosti sistema, daljinskog grijanja, racionalne potrošnje toplotne energije, a koji će u konačnici doprinijeti smanjenju troškova poslovanja u KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. i smanjenju zagađenja zraka kroz modernizaciju sistema.

Direktor Toplana je upoznao ambasadoricu Republike Slovenije s aplikacijom za grant investicijske projekte u iznosu od 1,.4 miliona KM, koju će Toplane Sarajevo uputiti „Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj“ - CMSR, Republike Slovenije. Istaknuta je potencijalna saradnja sa slovenskom kompanijom Petrol, što bi bio nastavak aktivnosti s međunardnim partnerskim organizacijama kojima su Toplane već uputile aplikaciju za grant sredstva u iznosu od 1,8 miliona KM - saopćeno je iz KJKP Toplane.

Ambasadorica Republike Slovenije je pružila podršku Toplanama, u namjeri provedbe investicijskih projekta i saradnje sa Petrolom, te je u okviru svojih nadležnosti iskazala spremnost za buduću saradnju na tom polju.

Nakon zvaničnog dijela, upriličena je posjeta kotlovskom postrojenju – navodi se u saopćenju KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o.

Energetika.ba / FENA