Energetika.ba
Novosti

Porscheov prvi električni automobil bit će predstavljen 4. septembra

Autor: Energetika.ba
Porscheov prvi električni automobil bit će predstavljen 4. septembra

Porsche će u novo električno razdoblje ući s modelom Taycan čija je online svjetska premijera zakazana za 4. septembar.

Produkcijsko izdanje Porscheovog odgovora na Teslin Model S publici širom svijeta bit će predstavljeno za manje od mjesec dana.

Prvi električni automobil iz slavne njemačke automobilske kompanije zadržao je osnovne linije konceptnog modela Mission E kojim su u Stuttgartu 2015. godine najavili ulazak u svijet strujom pokretanih automobila.

Sve informacije još uvijek nisu poznate, ali su u Porscheu već otkrili da najsnažniji Taycan od 0 do 100 km/h stiže za manje od 3,5 sekundi. Od 0 do 200 km/h treba mu manje od 12 sekundi, a maksimalna brzina iznosi više od 250 km/h.

Kapacitet baterija (90 kWh) trebao bi biti dovoljan za više od 500 pređenih kilometara, a autonomiji dodatno pomaže i aktivna aerodinamika karoserije. Zahvaljujući 800-voltnoj tehnologiji za prelazak 400 kilometara potrebno je samo 15 minuta punjenja.

Porsche će Taycan u perspektivi ponuditi u više verzija. Na vrhu ponude bit će verzija s pogonom preko obje osovine čiji će elektromotori proizvoditi više od 600 konjskih snaga, a osnovnu verziju trebao bi pokretati jedan elektromotor čija će se snaga distribuirati samo na zadnju osovinu.

Energetika.ba