Energetika.ba
Značajna dobit

Poslovanje MOL grupe bolje od očekivanog

Autor: Energetika.ba
Poslovanje MOL grupe bolje od očekivanog
MOL grupa / Ilustracija

MOL Grupa je zabilježila dobit prije oporezivanja od 1,936 milijardi dolara, što je smanjenje od 36 posto u odnosu na 2022., uzrokovano teškom makroekonomskom klimom, turbulentnom naftnom industrijom, haotičnom poreznom politikom i mjerama vlade.

MOL Grupa objavila je danas svoje finansijske rezultate za 2023. godinu i za četvrti kvartal 2023. Zbog geopolitičkih tenzija, haotične industrije i makro okruženja, te nepredvidive porezne politike i vladinih mjera, MOL-ova pretporeza profit je pao za 36 posto u odnosu na 2022. godinu, na 1,936 milijardi dolara. Kompanija je ostvarila neto CCS EBITDA za cijelu godinu od 3,1 milijardu dolara, nadmašivši ažurirana očekivanja. Zasnovano na opreznim i razboritim kapitalnim investicijama i snažnom generiranju operativnog novčanog toka, pojednostavljeni slobodni novčani tok iznosio je 1,678 milijardi dolara.

Neto CCS EBITDA Grupe u četvrtom tromjesečju 2023. iznosila je 992 miliona dolara, što predstavlja smanjenje od osam posto u odnosu na četvrti kvartal 2022. MOL očekuje da će 2024. ostvariti dobit prije oporezivanja od približno 1,6 milijardi dolara, a EBITDA - u iznos od oko tri milijarde dolara.

Izvršni direktor i izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „Zbog izvanrednih, teških vanjskih okolnosti, naša dobit prije oporezivanja smanjena je u 2023.

To nije iznenađenje nakon godine u kojoj su dominirale geopolitičke, makroekonomske i industrijske tenzije i značajni dodatni pritisci iz regulatornog i poreskog okruženja se nastavilo. Uprkos ovim izazovima, poslovali smo bolje nego što smo očekivali zahvaljujući našoj izvanrednoj operativnoj i troškovnoj efikasnosti i razboritim investicionim politikama, koje su uspele da neutrališu uticaje eksternog okruženja. Izazovi sa kojima smo se suočili u 2023. godini učinili su da nas još odlučniji da postignemo uspjeh, jačajući našu ambiciju za nove korake; dodavanje upravljanja otpadom u naš portfelj ojačalo je naš integrirani poslovni model i pruža savršenu osnovu i zamah za naš rast i razvoj. Nastavljamo našu pametnu tranziciju, doprinoseći održivosti i konkurentnosti u isto vrijeme. Sa našim obećavajućim niskougljičnim i zelenim investicionim projektima, aktivno razvijamo industrijsku kulturu našeg regiona i jačamo energetski suverenitet srednje i istočne Evrope."

Neto CCS EBITDA za rafinerije i marketing za 2023. dostigla je 1,328 milijardi dolara, što je pad od 41 posto u odnosu na 2022. zbog normalizacije rafinerijskih marži i slabog petrohemijskog okruženja, zajedno sa prekomjernim jednokratnim porezima koji su samo djelimično nadoknađeni većim obimom proizvodnje i prodaje.

MOL Grupa je nastavila sa investicionim projektima u čitavom regionu Centralne i Istočne Evrope, promovišući svoje ciljeve održavanja dominantne regionalne uloge u tradicionalnoj delatnosti rafinerija i marketinga i transformacije u fleksibilnu i održivu kompaniju u hemijskoj industriji. Istovremeno, u četvrtom kvartalu 2023. neto CCS EBITDA iznosio je 456 miliona dolara, što je smanjenje od tri posto u odnosu na prethodni kvartal, vođeno padom rafinerijskih marži i sezonski nižim količinama.

Uprkos blagom povećanju u odnosu na prethodni kvartal, petrohemijske marže su ostale slabe, a petrohemijska EBITDA je ostala u minusu, što je rezultiralo negativnim uticajem na EBITDA za cijelu 2023. godinu.

EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina za 2023. iznosila je 953 miliona dolara, što predstavlja smanjenje od 57 posto u odnosu na 2022. godinu. Godišnji pojednostavljeni slobodni novčani tok pao je na 587 miliona dolara, uglavnom kao rezultat nižih cijena ugljovodonika.

Proizvodnja je iznosila 90,4 mboepd za cijelu godinu, što je izvanredno dostignuće u kojem su nivoi proizvodnje premašili cilj za 2023. uprkos objektivnim poteškoćama na polju Shaikan u Iračkom Kurdistanu. Dobri rezultati u Mađarskoj doprineli su i unapređenju proizvodnje i ispunjenju očekivanja koje su postavile države na lokalnom nivou. U četvrtom kvartalu 2023. godine proizvodnja je iznosila 91,5 mboepd, što je povećanje od 4,7 mboepd u odnosu na prethodni kvartal, jer su završetak planiranih remonta u prerađivačkim pogonima i proširenje prava u oblasti ACG pomogli povećanju proizvodnje. Kao rezultat toga, EBITDA u četvrtom kvartalu 2023. skočila je za 92 posto na 375 miliona dolara u odnosu na prethodni kvartal, uz pomoć nešto viših cijena ugljovodonika i ukidanja mađarskog posebnog režima rente za rudarstvo.

Drugi značajni pomaci su prve količine plina proizvedene na polju u suvlasništvu MOL-a u Kazahstanu, s dodatnim proizvodnim kapacitetom koji će biti pušten u rad u drugoj polovini 2024. godine, te nove geotermalne koncesije dodijeljene MOL Grupi u Mađarskoj i Hrvatskoj.

EBITDA za korisničku podršku povećala se za 61posto u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dostigla 144 milijuna dolara zahvaljujući izvanrednom rezultatu koji omogućava kontinuirano poboljšanje marži i ukidanje ograničenja cijena goriva u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Prva godina poslovanja u Poljskoj nakon akvizicije benzinskih pumpi Lotos u decembru 2022. godine, uz dodavanje mreže OMV Slovenija u regionalni portfelj MOL Grupe, omogućila je prodaju dodatnih 260 miliona litara goriva u četvrtom kvartalu 2023., što je dovelo do ukupnog povećanja prodaje goriva od 10 posto između četvrtog kvartala 2022. i četvrtog kvartala 2023.

Poslovanje korisničke službe je također postiglo izvanredne rezultate u poboljšanju marži bez goriva, uz povećanje od 32 posto u odnosu na isti period. Rezultatu je doprinijela i odlična prodaja proizvoda iz gastronomske ponude i prehrambenih proizvoda, koji predstavlja uspješan nastavak uvođenja kategorije bez goriva. Broj prodatih kafa povećan je za 20 posto, uz povećanje broja prodatih hot-dogova za 48 posto, dok je prodaja sendviča porasla za 52 posto. Uz bogatu ponudu, uzlaznom trendu doprinijelo je stalno širenje digitalnih popusta i MOL MOVE program vjernosti te kontinuirana integracija proširene prodajne mreže u Poljskoj i Sloveniji u Fresh Corner i Gastro koncepte.

Upravljanje otpadom, u skladu sa datom koncesijom, pokrenula je u Mađarskoj u julu 2023. godine kompanija MOHU, koja je preuzela i pružala nesmetano prikupljanje i sakupljanje otpada i ostvarila EBITDA od 37 miliona dolara u 2023. godini. Uvođenje sistema povrata predstavlja još jedno značajno dostignuće koje zahteva značajna kapitalna ulaganja, sa instalacijom oko 2.000 mašina u saradnji sa maloprodajnim lancima; ovo će uvelike pomoći Mađarskoj da ispuni zahtjeve EU. Počela je i realizacija investicije u prvo MOL-ovo odlagalište otpada, uz pripreme za izgradnju još devet deponija, tri pretovarne stanice i tri postrojenja za sortiranje otpada.

Ukupna kapitalna investicija od 63 miliona dolara, uključujući kupovinu 200.000 kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada, dodatno naglašava namjeru MOL-a da dodatno unaprijedi svoju reputaciju značajnim razvojem cirkularne ekonomije, počevši od Mađarske.