Energetika.ba
Novosti

Pozder: Električna centrala na Hisetima primjer zanemarivanja nasljeđa

Autor: Energetika.ba
Pozder: Električna centrala na Hisetima primjer zanemarivanja nasljeđa

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nasiha Pozder smatra da sve češće dolazi do zanemarivanja kulturnog, historijskog i prirodnog nasljeđa u BiH, uslijed čega dolazi do njihovog devastiranja i u konačnici bespovratnog propadanja i trajnog uklanjanja.

U saopćenju za javnost Pozder podsjeća da je na posljednjoj sjednici Parlamenta FBiH tražila da Vlada FBiH informiše zastupnike i javnost o aktivnostima i finansijskim planovima kojima se uključila u, kako je navela, izvršavanje svojih obaveza kada su u pitanju nacionalni spomenici.

Pozder dodaje da je konkretan, posljednji primjer, kako smatra, zanemarivanja nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina - Električna centrala na Hisetima (Marijin Dvoru) u Sarajevu za koju je donesena Odluka o izmjenama i dopunama odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana "Gradski centar - Marijin Dvor“ čiji je prijedlog usvojen na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar.

-Promjenom se sugeriše preispitivanje Odluke o proglašenju sa ciljem potpunog ili djelimičnog uklanjanja ovog objekta. Osim Električne centrale, sugeriše se i uklanjanje grupe zgrada u Kotromanićevoj ulici - navodi Pozder.

Kaže kako od Federalne vlade očekuje odgovor o tome koliko novca je izdvojila za mjere zaštite nacionalnih spomenika i da li je izradila listu prioriteta te finansijski i vremenski plan za obnovu ugroženih spomenika čiju je listu objavila na službenoj stranici 7. januara 2019. godine.

- Mi moramo znati da li su postojale objektivne prepreke da se nacionalni spomenici sačuvaju ili se svjesno čekalo da propadnu kako bi mogli biti uklonjeni zbog ko zna kakvih i ko zna čijih biznis planova - stav je zastupnice Pozder, saopćeno je iz Naše stranke.

Energetika.ba / FENA