Energetika.ba
ulaganje u sljedećih 10 godina

Poznata cijena obnove njemačke elektroenergetske mreže

Autor: Energetika.ba
Poznata cijena obnove njemačke elektroenergetske mreže
Foto: Unsplash

Njemački operateri električne mreže očekuju da će širenje distribucijske mreže u zemlji zahtijevati oko 110 milijardi eura ulaganja u sljedećih deset godina, izjavila je agenciji DPA iz Savezna mrežna agencija (BNetzA). Dio troška postavljanja novih mreža platit će potrošači električne energije kroz mrežnu naknadu.

Između 2034. i 2045. operateri mreže procjenjuju da bi daljnje širenje koštalo oko 90 milijardi eura. Za zamjenu postojećih dalekovoda bila bi potrebna dodatna ulaganja. Ona iznose 10 milijardi eura do 2033. i dodatnih 20 milijardi eura do 2045., navodi agencija.

Modernizirana i fleksibilnija elektroenergetska mreža ključna je za energetsku tranziciju Njemačke, ali širenje kasni za planiranom i to godinama. Trenutnih 866 operatera distribucijske elektroenergetske mreže u zemlji trenutno raspolaže s više od dva miliona kilometara mreže.

Za širenje dalekovodne mreže za prijenos električne energije u zemlji – međuzemaljskog sistema autocesta za prijenos električne energije od vjetrovitog sjevera do potrošačkih centara na jugu i zapadu – mrežna agencija kaže da je potrebno još 320 milijardi eura do 2045., prenosi DPA.

Očekuje se ubrzavanje

BNetzA očekuje značajno ubrzanje izgradnje mreže, pokazuju interni dokumenti u koje je imao uvid časopis Der Spiegel. Prema tom izvoru, BnetzA očekuje više od 1.870 kilometara novih dozvola za dalekovode u 2024. i za još oko 1.600 kilometara sljedeće godine.

Različite linije, uključujući SuedLink i SuedOstLink, trebale bi dovesti obnovljivu električnu energiju s vjetrovitog sjevera Njemačke u industrijske centre na jugu.

Krajem aprila BnetzA odobrila je trasu prve dionice ključnog dalekovoda za prijenos električne energije SuedOstLink.

Transformator SuedOstLinka, izgrađen u blizini Landshuta u južnoj pokrajini Bavarskoj, označava krajnju tačku dalekovoda dugog 538 kilometara.

Opsluživat će nekoliko obližnjih industrijskih centara, uključujući München i Ingolstadt. Projekt je kasnio nekoliko godina nakon žestokog otpora, posebno žestokog u Bavarskoj, gdje je državna vlast dugo inzistirala da se glavni dalekovod izgradi izvan njenog teritorija.