Energetika.ba
Tržište preopterećeno

Proizvodnja uglja u Shaanxiju i Unutrašnjoj Mongoliji vraća se u normalu nakon nesreća

Autor: Energetika.ba
Proizvodnja uglja u Shaanxiju i Unutrašnjoj Mongoliji vraća se u normalu nakon nesreća
Foto: Unsplash

Proizvodnja uglja u rudarskim okruzima Shaanxija i Unutrašnje Mongolije u sjevernoj Kini, pogođenim nedavnim nesrećama, vratila se u normalu, saopćila je velika grupa ugljenarske industrije u srijedu.

Nedavni porast nesreća u rudnicima uglja natjerao je vlasti da naredbe za sigurnosne inspekcije na glavnim rudarskim centrima, uključujući Shaanxi i Unutrašnju Mongoliju, što je usporilo proizvodnju.

Proizvodnja u Shaanxiju, najvećoj proizvodnoj provinciji Kine, ostala je stabilna, ali se nije vratila na nivoe viđene prije početka inspekcija, rekao je Han Lei, generalni menadžer u istraživačkom odjelu Udruženja za transport i distribuciju uglja Kine, prenosi Reuters.

Domaće tržište i dalje je preopterećeno, rekao je Han, dodajući da su uvozi zagađujućeg goriva i dalje na "visokom nivou".

Han je rekao da je potražnja za ugljem u sektoru električne energije stabilna, dok slabu potražnju iz sektora nekretnina i hemijske industrije smanjuju domaće cijene uglja.

"Ostali industrijski proizvodi i neelektrična potražnja za ugljem, posebno cement, staklo, ovi sektori - možete reći da je izuzetno loša," rekao je Han.
Rekao je da je potražnja iz građevinskog materijala "oštro opala" i da će trebati snažna podrška vlade kako bi se poboljšala.