Energetika.ba
Novosti

Pušten u rad podmorski elektroenergetski kabel između Crne Gore i Italije

Autor: Energetika.ba
Pušten u rad podmorski elektroenergetski kabel između Crne Gore i Italije

Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Sergio Mattarella simboličkim su istovremenim pritiskanjem dugmeta, svaki sa svoje strane Jadrana, u petak svečano pustili u rad podmorski elektroenergetski kabel između Crne Gore i Italije.

Ukupna dužina kabla između Pescare i Tivta iznosi 455 kilometara, dok dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra. Investicija je vrijedna oko milijardu eura, a za izgradnju je bila zadužena talijanska kompanija Terna u partnerstvu s Crnogorskim elektroprijenosnim sistemom (CGES), javlja Hina.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je, na ceremoniji puštanja u rad interkonekcije u Konvertorskoj postaji u Lastvi Grbaljskoj, kako je ovaj projekt od izuzetnog strateškog značenja za regiju Zapadnog Balkana, a naročito za Crnu Goru, jer je to prva interkonekcija Crne Gore s Italijom i Europom.

“Projekt predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore, već model daljnje integracije europskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer europskih integracija, primjer šta zemlje EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta zemlje zapadnog Balkana mogu dati EU. To je primjer suradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti”, kazao je Đukanović istaknuvši da je izgradnja pomorskog kabla između Crne Gore i Italije jedan od “mega razvojnih projekta koju crnogorsku ekonomiju mijenja zauvijek i nabolje”.

S druge strane Jadrana, u konvertorskom postrojenju Cepagatti u Pescari, talijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je da kabel predstavlja prvi “energetski most” između EU i Balkana te da je riječ o projektu od zajedničkog europskog interesa.

“Ova infrastruktura predstavlja veoma važno čvorište, za Italiju, za regiju Balkana, za Europu, jer nas konkretno zbližava, čini da se osjećamo da smo dio istog projekta, dijeli resurse i jača zajedničke težnje. Današnja ceremonija označava trenutak od izuzetnog značenja u međusobnim odnosima Italije i Crne Gore”, priopćio Mattarella.

Glavni izvršni direktor Terne Luigi Ferraris kazao je da je procjena da će u razdoblju od 2020-2025 godine u Europskoj uniji potreba za električnom energijom rasti dva posto godišnje, a da će se usporedno na Balkanu za oko 10 posto povećati broj postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

“Ova interkonekcija predstavlja tehnološku izvrsnost dužine 433 kilomatra ispod mora i kabla ukopanog na dnu mora na maksimalnoj dubini 1200 metara. Ovaj projekt predstavlja solidnu pretpostavku za daljnji očekivani razvoj energetskog sustava Crne Gore i balkanske regije”, rekao je Ferraris.

Projekt izgradnje podmorskog kabla dogovorili su 2009. tadašnji premijeri Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Silvio Berlusconi. Ugovor o povezivanju dvije države energetskim kablom potpisan je u studenome 2010., a izgradnja je počela u listopadu 2016. Talijanska kompanija Terna obavezala se da će investirati oko 800 milijuna eura, dok je Crnogorski elektroprijenosni sistem uložio oko 100 milijuna.

Kabel je maksimalnog kapaciteta 1.000 megavata istosmjerne struje, a ugovorom je predviđeno da 80 posto prihoda koje ostvari energetska konekcija pripadne Talijanima, a 20 posto CGES-u. Crnogorski dužnosnici ranije su priopćili da će Crna Gora imati još povoljnih učinaka polaganja ovog kabla poput “prihoda od prijenosa električne energije iz regije preko ove interkonekcije te uvezivanja crnogorskog elektroenergetskog sustava u regionalno i europsko tržište”.

Energetika.ba / FENA