Energetika.ba
Novosti

Radojičić sa Brnabić o novoj toplani: Biće riješen višegodišnji problem grijanja

Autor: Energetika.ba
Radojičić sa Brnabić o novoj toplani: Biće riješen višegodišnji problem grijanja

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je danas da se svečanim otvaranjem „Eko toplane“ okončava rad na najvećoj ovogodišnjoj investiciji u oblasti komunalne infrastrukture, u vrijednosti od 36 miliona KM.

Tokom sastanka sa delegacijom Vlade Republike Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, Radojičić je ukazao da će izgradnjom nove toplane na bio masu biti riješen višegodišnji problem funkcionisanja sistema daljinskog grijanja u najvećem gradu Srpske.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, Radojičić je upoznao Brnabićevu sa aktuelnim projektima gradske administracije.

On je naglasio da je projekat izgradnje nove toplane potvrdila i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tako što je odobrila kredit za gradski udio ulaganja u novu toplanu. Radojičić je istakao da se radi o svojevrsnoj potvrdi ispravnosti ove investicije i da se radi o prvom kreditu te vrste koji je direktnim putem odobren nekoj lokalnoj zajednici u BiH.

Govoreći o aktuelnim gradskim projektima, gradonačelnik Banjaluke je naglasio da će u ovoj godini biti pokrenuti razni infrastrukturni projekti u okvirnoj vrijednosti od oko 20 miliona KM, te da će Banjaluka, između ostalog, do kraja godine dobiti i akcioni plan za tzv. „Zeleni grad“, projekat koji se razvija zajedno sa EBRD-om.

Naglašavajući značaj daljeg razvoja saradnje sa Republikom Srbijom, Radojičić je najavio da bi se međusobna saradnja u budućem periodu mogla usmjeriti u zajedničkom radu na razvoju digitalne strategije, u čemu je Srbija napravila veliki korak u odnosu na zemlje okruženja.

S druge strane, Brnabićeva je naglasila da izgradnja nove toplane na bio masu inovativan potez i da je svojim dolaskom na svečano otvaranje ovog postrojenja željela da pruži podršku i brojnim preduzećima iz Srbije, koja su učestvovala u njenoj izgradnji.

"Učešće preduzeća iz Srbije, ali i onih iz Republike Srpske koja su radila na izgradnji ove toplane, predstavlja dokaz da naše kompanije, bez obzira na sve izazove, mogu da pariraju tehnologijama iz zapadnih zemalja", naglasila je ona.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednica Srebrenka Golić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Energetika.ba / NN