Energetika.ba
Novosti

Rekordna proizvodnja Rudnika Gross u 2017. i nova ulaganja u 2018.

Autor: Energetika.ba
Rekordna proizvodnja Rudnika Gross u 2017. i nova ulaganja u 2018.

Rudnik olova i cinka "Gross" PJ Srebrenica zabilježio je rekordnu proizvodnju rude u 2017. godini i za 4,5 odsto premašio plan, pokazuje godišnji izvještaj o poslovanju Rudnika, u kome je planirano i značajno povećanje ulaganja za 2018.

U toku 2017. proizvedeno je 347.500 t rovne rude, što je postignuto, između ostalog, i investicionim ulaganjima u vrijednosti od 3.410.911,56 КМ.

Pored redovnih aktivnosti, posebno bitan segment bio je rad na izradi istražnih hodnika i istražnih bušotina u jami i na površini, na osnovu kojih su dokazane dodatne rudne rezerve u visini godišnje proizvodnje, saopćeno je.

U Rudniku je u prošloj godini na ležištu „Vitlovac“ otvoren i novi istražno pripremni hodnik „Iva“, koji je izuzetno značajan za budućnost Rudnika i kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima.

U toku 2018. godine Rudnik planira da udvostruči investiciona ulaganja, prije svega u opremu, objekte i u projektnu dokumentaciju, kao i u rudarsko-pripremne radove.

Cilj ovih ulaganja u tekućoj godini je da se ukupna proizvodnja održi na nivou od 345.000 t rovne rude, da se izradi hodnik po rudi u reviru „Vitlovac“, zatim da se pripremaju novi otkopni blokovi kako bi se obezbijedio kontinuitet proizvodnje u dužem periodu.

U Rudniku Gross trenutno radi 516 ljudi, a kao i u svim prethodnim godinama, svi njihovi lični dohoci, porezi, doprinosi i beneficirani radni staž su u cjelini i na vrijeme isplaćeni.

U toku 2017. zaposleno je ukupno 29 novih radnika.

Prema izvještaju o poslovanju, u 2017. godini Rudnik Gross je na ime koncesione naknade na račun budžeta Republike Srpske, sa šifrom opštine Srebrenica, uplatio iznos od 1.694.240,60 KM, što znači da je od potpisivanja Ugovora o koncesiji 2007. do kraja 2017. u ovu svrhu Rudnik uplatio ukupno 11.566.599,20 KM.

Visina naknade se utvrđuje kvartalno, u zavisnosti od kretanja cijena metala na londonskoj berzi.

Što se tiče bezbjednosti na radu, u Rudniku Gross primenjuju se najbolja iskustva iz te oblasti, a u toku prošle godine nabavljena je i dodatna zaštitna oprema, kako bi se spriječile povrede rudara.

Takođe, Rudnik svake godine ulaže u društveno odgovorne aktivnosti, finansijski pomaže rad pojedinih lokalnih sportskih udruženja, a takav odnos prema zajednici planira da nastavi i u naredim godinama.

Preduzeće Gross d.o.o, u većinskom vlasništvu britanske kompanije Mineco, u prethodnom periodu je ulagao u rekultivaciju flotacijskog odlagališta.

Kako je to stalan proces, i u 2017. godini se radilo na rekultivaciji degradiranog zemljišta, pa je na površini od 4.000 m2 upotrebljeno 1.000 m³ zemlje, 30 m³ stajskog đubriva sa vlastite ekonomije, 300 kg vještačkog đubriva, a zasijano je 400 kg travne smješe i 100 kg trine.

Plan je da se rekultivacija nastavi dok se ne rekultiviše i ozeleni obod čitavom dužinom hidro-evakuacionog kanala.

Takođe je formiran zasad kupine, a urađena je i priprema plasteničkog zemljišta za sijanje povrća.

Pored Rudnika olova i cinka PJ Srebrenica u okviru preduzeća Gross d.o.o, čiji je većinski vlasnik britanska kompanija Mineco Limited, u Bosni i Hercegovini ta kompanija sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, u toku 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova.

U Čelebićima kod Foče su uspješno završeni istražni radovi i ovjeren je elaborat o rudnim rezervama.

Takođe, sa svojim partnerima Mineco upravlja rudnicima olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada je pokrenuta pilot proizvodnja rudnika Bosil-Metal.

Energetika.ba / FENA