Energetika.ba
Podaci

Režije u Njemačkoj drastično poskupile u odnosu prije rata u Ukrajini

Autor: Energetika.ba
Režije u Njemačkoj drastično poskupile u odnosu prije rata u Ukrajini
Foto: Unsplash

Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.

Prosječna cijena plina za kućanstva iznosila je u razdoblju od jula do decembra 11.41 eurocent po kilovatsatu i bila je niža za 6.9 posto nego u prvoj polovini godine, izvijestio je Destatis.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine, u razdoblju prije početka rata u Ukrajini, bila je viša za 67.1 posto, uprkos vladinom cjenovnom limitu.

Struja je kućanstva u prosjeku u drugoj polovini prošle godine stajala 41.75 centi po kilovatsatu i bila je jeftinija za 1.3 posto nego u prvih šest prošlogodišnjih mjeseci. U odnosu na prvu polovinu 2021. godine poskupjela je za 27 posto.

Cijene uključuju limite koji su bili na snazi do kraja prošle godine. Vlada je ograničila njiihov rast kako bi rasteretila građane, podsjeća novinska agencija dpa.

Cijena plina za ostale potrošače, uključujući kompanije i državnu upravu, iznosila je u drugoj polovini prošle godine u prosjeku 6.73 centa po kilovatsatu, kada se izuzmu porez na dodanu vrijednost i ostali nameti i bila je niža za 12.5 posto nego u prvoj polovini godine.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine plin je za tu kategoriju potrošača bio skuplji 45.4 posto. Struja ih je pak stajala u prosjeku 20,35 centi po kilovatsatu, kada se izuzmu PDV i ostali nameti, i bila je jeftinija za 1.7 posto nego u razdoblju od januara do juna. U odnosu na drugu polovinu 2021. godine bila je skuplja za 22.2 posto.