Energetika.ba
đokić i steiner

RS i Mađarska unapređuju saradnju: Iskazan interes za istraživanje geotermalnih izvora

Autor: Energetika.ba
RS i Mađarska unapređuju saradnju: Iskazan interes za istraživanje geotermalnih izvora
Foto: Arhiv

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić potpisao je u Banja Luci memorandum o saradnji sa državnim sekretarom Ministarstva energetike Mađarske Attilom Steinerom.

Potpisani memorandum svojim sadržajem širi mogućnost saradnje RS i Mađarske na polju energetike, elektroenergetike, kao i na polju rudarstva i geologije.

Ministar Đokić je naglasio da RS i Mađarska već imaju zajedničke projekte, ali da je ovo još jedan korak ka unapređenju dosadašnje saradnje.

- Prepoznali smo da postoji mnogo prostora za zajedničke investicije u projekte, mnogo prostora za unapređenje saradnje kroz zajednička ulaganja u projekte iz ovih oblasti. Mogućnosti saradnje nisu ograničene na čisto komercijalnu osnovu, već se mogu protezati i na podsticanje naučno-tehnoloških aktivnosti između Mađarske i RS - rekao je Đokić.

Đokić je izrazio zadovoljstvo što je Mađarska, kao država partner, pokazala visok stepen razumijevanja prema RS-u i srpskom narodu, te prema stavovima koji poštuju međunarodne principe, Ustav i Dejtonski sporazum, prenosi Ekapija.

- Uvjeren sam da ćemo u narednim godinama ostvariti nove konkretne rezultate. Trenutno je u toku zajednički projekat u kojem učestvuju kompanije iz Srpske i Mađarske, sa fokusom na razvoj solarnog parka kod Trebinja. Očekuje se da solarni park bude instalirane snage 140 megavata i biće jedan od prvih energetskih projekata koje će naše kompanije zajedno realizovati - naglasio je Đokić.

Prema njegovim rečima, ovo će biti izuzetno važna investicija vrijedna 140 mil EUR, a trenutno su u toku pripremne aktivnosti.

- U oblasti rudarstva i geologije iskazali smo obostrani interes za nova istraživanja, posebno u vezi sa geotermalnim izvorima u Republici Srpskoj. Imamo nekoliko lokacija sa geotermalnom vodom koju bismo mogli koristiti za energetske i druge potrebe - rekao je Đokić.

Nakon potpisivanja memoranduma, Steiner je naglasio da postoje značajni izazovi u oblasti energetike, ali da se zajedničkim snagama i saradnjom sa njima može lakše suočiti.

- Ovo je dobra polazna tačka, jer nam pruža mogućnost da konkretizujemo našu saradnju. Obje strane mogu imati ekonomske koristi od ove saradnje, jer stvaramo nove mogućnosti za kompanij - rekao je Steiner.

Dodao je da memorandum o razumijevanju jasno i precizno definiše korake koje je potrebno preduzeti da bi se postigli konkretni rezultati, pri čemu je svaka definisana oblast usmjerena na stvaranje otpornijeg energetskog sistema.

- Mađarska ima značajno iskustvo u mnogim oblastima definisanim u memorandumu i spremni smo to iskustvo podijeliti sa RS-om, posebno u solarnoj energiji, energiji vjetra i geotermalnoj energiji - rekao je Steiner.

Sastanku u Ministarstvu energetike i rudarstva ii potpisivanju meoranduma prisustvovao je i zamjenik državnog sekretara Ministarstva energetike Mađarske Peter Holic i prvi sekretar Ambasade Mađarske u BiH Mate Kurin.​