Energetika.ba
Lakić i Buljubašić

Rudnici podbacili, EPBIH uvodi blok tarife: 'Moramo štediti struju'

Autor: Energetika.ba
Rudnici podbacili, EPBIH uvodi blok tarife: 'Moramo štediti struju'
Foto: FENA

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić na press konferenciji obratio se povodom pitanja plata u Rudniku Zenica.

"Moram konstatovati da danas nažalost, nismo došli do dogovora koji smo očekivali da ćemo napraviti sa predstavnicima Sindikata RMU Zenica. Moram istaknuti da su oni naši partneri u komunikaciji već nekoliko mjeseci. Zašto kažem partneri, zato što, sve što smo dogovorili, ispoštovali smo, ali danas nismo uspjeli doći do rješenja", poručio je.

Lakić je objasnio da problem leži u prevelikom broju radnika ovog rudnika.

"Vratio bih se u septembar 2023. godine kada smo sa sindikatom imali dogovor, gdje je bila prisutna elektroprivreda i predstavnici rukovodstva Rudnika Zenica, gdje je dogovoreno da rudnik ima preveliki broj zaposlenih, preko 800 i da nije optimalan za nivo proizvodnje", istakao je.

Dodao je da je tada dogovoreno da se najmanje 150 zaposlenih zbrine na pravedan način i da se dovodeći Rudnik Zenica u optimalno stanje, poveća proizvodnja, koja je u tom trenutku obećana od rukovodstva Zenica, ali i od sindikata.

"Elektroprivreda je od toga dana do danas 42 miliona isplatila za Zenicu i zbrinula 199 radnika. Sveli smo broj uposlenih na optimalan nivo, ali je nivo proizvodnje ostao na malo više od 30 posto. Aposlutno nedovoljno da se obezbijedi prihod za isplatu plata. Naravno, poštujući radnička prava, nismo željeli to da problematiziramo", naveo je.

Poručio je da kolektivni ugovor znači prava i obaveze, te da će u tom kontekstu djelovati.

"U ovom trenutku Elektroprivreda BiH finansijske i pravne procedure nema da bi izvršila isplatu ove dvije plate obzirom na sve ono što je do sada uradila. Tražili smo dalja riješenja i pronašli smo ga u Budžetu BiH smatrajući da iz tog budžeta možemo 'izvući' te dvije plate", poručio je Lakić.

Kada je u pitanju poskupljenje struje, generalni direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić rekao je da nikakav zahtjev još nije upućen prema FERK-u.

"EPBiH razmatra uvođenje blok tarifa. Pokušavamo da nađemo način da se struja štedi. I zbog zelene agende i zbog stanja s rudnicima. Mi to moramo, moramo štediti dok su rudnici u ovakvom stanju. To su blok tarife koje se primjenjuju u RS i u region", rekao je Buljubašić.