Energetika.ba
postignut dogovor

Rusija će graditi nuklearnu elektranu u Uzbekistanu

Autor: Energetika.ba
Rusija će graditi nuklearnu elektranu u Uzbekistanu
Foto: Unsplash

Rusija će u Uzbekistanu izgraditi malu nuklearnu elektranu, prvu u postsovjetskoj centralnoj Aziji, objavio je u ponedjeljak uzbekistanski predsjednik Shavkat Mirziyoyev na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Ruski predsjednik doputovao je u nedjelju u Tashkent, a s domaćinom, uzbekistanskim predsjednikom Mirzijojevom, razgovarat će o bilateralnoj saradnji u politici, trgovini, ekonomiji i kulturi, navodi ruska novinska agencija Tass.

Mirziyoyev je na sastanku rekao da će Rusija u Uzbekistanu graditi malu nuklearnu elektranu, navodi Reuters, dodajući da dvojica čelnika nisu navela pojedinosti o nuklearnom projektu. Prema dokumentima koje je objavio Kremlj, ruska državna firma za nuklearnu tehnologiju Rosatom izgradit će u Uzbekistanu do šest nuklearnih reaktora kapaciteta 55 megavata.

Rusija bi realizacijom tog projekta pokazala da novim azijskim tržištima, osim energenata, može ponuditi i sofisticirane tehnološke proizvode, uprkos pritisku zapadnih sankcija, primjećuje Reuters. Nijedna bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji nema nuklearnu elektranu, ali Uzbekistan i susjedni Kazahstan proizvode uranij i već dugo razmatraju njihovu gradnju.

Ruski predsjednik najavio je 400 miliona dolara ulaganja u zajednički investicijski fond za finansiranje projekata u Uzbekistanu. Njegova ukupna vrijednost trebala bi iznositi 500 miliona dolara.

Tashkent je, po riječima predsjednika Mirziyoyeva , zainteresiran i za kupovinu većih količina ruske nafte i plina. U proteklim decenijama uloge su bile obrnute i centralna Azija izvozila je ugljikovodike u Rusiju.

Iskoristivši rusku potragu za novim kupcima, nakon gubitka onih na Zapadu, Uzbekistan je prošlog oktobra počeo uvoziti ruski prirodni plin. Iako još uvijek proizvodi značajne količine, oko 50 milijardi kubika godišnje, jedva pokriva domaću potražnju i zahvaljujući pošiljkama iz Rusije otklonio je prijetnju energetske krize.

"Izvoz (plina) znatno je manji no što se planiralo i spremni smo povećati njegov obujam bude li potrebno", rekao je ruski predsjednik.

Tashkent, po riječima predsjednika Mirziyoyeva , želi uvoziti i rusku naftu.