Energetika.ba
Novosti

Sačuvajte motor vašeg automobila na velikim hladnoćama

Autor: Energetika.ba
Sačuvajte motor vašeg automobila na velikim hladnoćama

Iako mnogi vozači znaju da je antifriz ključna stavka za ispravan rad motora na niskim temperaturama, mnogi ga nažalost uopće ne provjeravaju i ne znaju koja im je tačka na kojoj lede.

Naime, uz kvalitetno motorno ulje rashladna tečnost je od presudne važnosti za ispravan i dugovječan rad motora. Tokom zime neophodno je dodavanje antifriza ne bi li se snizila tačka zaleđivanja, dok tokom ljetnih vrućina povećava tačku pregrijavanja.

Dakle, doprinos antifriza je dvostruk.

Antifriz se uglavnom proizvodi od monoetilenglikola (1,2-etandiola) i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sistema izmjene toplote, uključujući i aluminijum.

Krajnjem kupcu jeftinije je da kupi koncentrat, koji se razrjeđuje destilovanom vodom, ali moguće je koristiti i već razrijeđen. Koncentracija antifriza u rashladnoj tečnosti najčešće treba da iznosi oko 30 posto, ali taj omjer varira od proizvođača automobila i vrste motora.

Uz koncentraciju od 30 posto tačka zaleđivanja rashladne tečnosti motora iznosi -18, a pregrijavanja 104 stepena, dok koncentracija od 50 posto ledište snižava na -36, a pregrijavanje povećava na 106 stepeni.

Dakle, u zavisnosti od podneblja u kojem živi vlasnik automobila, potrebno je da odaberete ispravnu koncentraciju antifriza u rashladnoj tečnosti.

S obzirom na to da je antifriz otrovan potrebno ga je na adekvatan način prikupiti i zbrinuti. Antifriz ne smijete samo ispustiti u okoliš, prenosi Avaz.

Energetika.ba