Energetika.ba
Novosti

Salihović: Prodajom zgrade Energoinvesta do stabilizacije kompanije

Autor: Energetika.ba
Salihović: Prodajom zgrade Energoinvesta do stabilizacije kompanije

Sindikat Energoinvesta podržao je prijedlog Uprave o prodaji poslovne zgrade Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, jer će se na taj način prevazići teško stanje u preduzeću. To je nužno i u konačnici znači stabilizaciju kompanije i izmirenje obaveze prema radnicima – kazao je Feni predsjednik Sindikata Energoinvesta Almir Salihović.

Za radnike i Sindikat Energoinvesta, pojasnio je Salihović, prodaja zgrade podrazumijeva i izmirenje obaveza prema radnicima, a koje su produkt nekih bivših uprava i menadžmenta. Upravo iz tog razloga, tvrdi on, radnici i Sindikat su podržali inicijativu Uprave i premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića o prodaji.

– Zahvaljujući aktivnom učešću premijera Novalića, u poziciji smo da da izmirimo poreze i doprinose te ostale obaveze prema radnicima, što je naš interes – poručio je.

Govoreći o obavezama tog preduzeća prema radnicima, Salihović je kazao da se odnose na isplate plaća, toplog obroka, kao i isplate plaća radnicima koji su u inostranstvu.

– Prva tranša uplate podrazumijeva izmirenje većine dugovanja. Doprinosi i porezi su anulirani, danas je uplaćena jedna plaća, još jedna će biti tokom mjeseca, tako da će se obaveze svesti na minimum – pojasnio je.

Salihović je također istakao da će dio sredstava biti usmjeren i na nove investicije, te poslove koji su bili zapostavljeni zbog nedostatka slobodnih sredstava, posebno se osvrćući na posao sa Elektroprivredom Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) vezan za dalekovode i trafostanice, ali i manje ugovore u Alžiru, Albaniji, Etiopiji i još nekim destinacijama.

Energetika.ba / FENA