Energetika.ba
Novosti

Sastanak sa Košarcem: Trgovska gora rijetka tema oko koje se svi u BiH slažu

Autor: Energetika.ba
Sastanak sa Košarcem: Trgovska gora rijetka tema oko koje se svi u BiH slažu

Sastanak članova Zelenog kluba sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem na temu namjere susjedne Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovske gore uz granicu sa BiH održan je jučer u Sarajevu.

"Rijetke su, nažalost, teme oko kojih se svi u BiH slažemo, ali ovo je jedna od njih. Ohrabruju posljednje aktivnosti Ministarstva po ovom pitanju i najava da će sve bh. institucije koordinirano intenzivirati aktivnosti kojima ćemo zaštiti interese Bosne i Hercegovine i naših građana", naveo je poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

"Mi poslanici ćemo kao i do sada nastaviti davati maksimalan doprinos ovoj borbi i u okviru koordinacije učiniti sve što je do nas, kako u zemlji, tako i koristeći mehanizme u međunarodnim organizacijama u kojima predstavljamo BiH. Ako bude kao sto smo razgovarali i dogovorili, smatram da ćemo ovaj put uspjeti. Na kraju, neka ipak djela govore...", naveo je on.

Zeleni klub čini grupa poslanika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS i lokalnih skupština.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u BiH.

Energetika.ba