Energetika.ba
Brian Deese

Savjetnik Kamale Harris predlaže globalni plan za financiranje zelene tehnologije

Autor: Energetika.ba
Savjetnik Kamale Harris predlaže globalni plan za financiranje zelene tehnologije
Foto: CNN

Brian Deese, ekonomski savjetnik za predsjedničku kampanju potpredsjednice Kamale Harris, pozvao je u četvrtak na ekonomski program koji bi saveznicima pozajmljivao novac za kupovinu američkih tehnologija za zelenu energiju, kao dio šire strategije usmjerene na borbu protiv klimatskih promjena.

Deese, koji je bio ekonomski savjetnik za vrijeme predsjedništva Joe Bidena i bivšeg predsjednika Baracka Obame, predstavio je ovu inicijativu kao novu verziju Marshallovog plana, mehanizma grantova koji su uspostavili predsjednik Harry Truman i državni sekretar George Marshall kako bi pomogli Evropi u oporavku nakon Drugog svjetskog rata.

„Trebalo bi da bude jednako velikodušan prema našim saveznicima kao što je beskompromisno pro-američki u svojim interesima,“ rekao je Deese za Reuters.

Iako Deese promovira ovaj plan nezavisno od svog rada kao Harrisov savjetnik, on bi mogao pružiti uvid u potencijalne politike njenog predsjedništva ukoliko pobijedi 5. novembra. Harrisova kampanja nije odmah komentarisala.

Deese je pomogao u oblikovanju Zakona o smanjenju inflacije (Inflation Reduction Act), Bidenovog ključnog zakona koji sadrži milijarde dolara za podsticanje čiste energije i borbu protiv klimatskih promjena. Rekao je da su Zakon o smanjenju inflacije i drugi zakoni stvorili jednu od najvećih prilika za ubrzanje čiste energije, ali da je potrebna mehanizacija koja će te tehnologije prenijeti saveznicima.

Kako bi podržao plan, SAD bi trebao stvoriti Autoritet za finansiranje čiste energije (Clean Energy Finance Authority), s mogućnošću izdavanja duga i kapitala za projekte čiste energije, rekao je Deese u članku u časopisu Foreign Affairs objavljenom ranije ove sedmice. Plan bi mogao biti dio američke alternative kineskoj inicijativi "Pojas i put" i osigurati američko liderstvo u periodu napetosti između svjetskih sila.

Nova američka agencija mogla bi se osloniti na stručnost Kancelarije za kreditne programe Ministarstva energetike (Loan Programs Office) u procjeni rizika i koristi novih tehnologija kao što su napredna nuklearna energija, vodikova energija, hvatanje ugljika i geotermalna energija, rekao je Deese. Kancelarija za kreditne programe izdaje garancije za kredite i kredite s niskom kamatnom stopom kompanijama koje razvijaju obećavajuće tehnologije, ali koje imaju poteškoće u dobivanju finansiranja od komercijalnih banaka.

Deese je također pozvao na uvođenje alata kao što su carine koje favoriziraju uvoz iz zemalja koje smanjuju emisije prilikom proizvodnje čelika i drugih proizvoda, te na razvoj strateške rezerve minerala. Takve rezerve bi držali SAD i saveznici kako bi se zaštitili od nedostatka u lancima snabdijevanja za materijale ključne za čiste tehnologije i dominaciju Kine u trgovini kritičnim mineralima.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Deese je pomogao u organizaciji rekordne prodaje nafte iz američke Strateške rezerve nafte kako bi se umanjile cijene goriva za američke vozače. To iskustvo mu je pomoglo da uvidi važnost razvoja rezervi za minerale, rekao je.

„Moja nada je da se krećemo iz faze ideje ka mogućnosti eksperimentiranja, a zatim izgradnje,“ rekao je Deese o ovim rezervama.

Ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je u intervjuu za Reuters u junu da su SAD vodile razgovore sa saveznicima u Međunarodnoj agenciji za energiju o kolektivnim rezervama za kritične minerale.