Energetika.ba
švedski proizvođač

Scania dobila baterije za električne kamione

Autor: Energetika.ba
Scania dobila baterije za električne kamione
Foto: Scania

Švedski proizvođač kamiona Scania pojačava proizvodnju električnih vozila pošto su počele da mu pristižu prethodno odložene isporuke baterija od domaćeg dobavljača Northvolta u fabriku u Sodertaljeu.

Nakon otvaranja nove fabrike u septembru, Scania je započela proizvodnju tek u novoj godini, jer kompanija Northvolt nije mogla da isporuči obećanu robu. Scania u ovom trenutku dobija oko 16.000 do 20.000 ćelija sedmično od Northvolta, što je dovoljno za proizvodnju otprilike 20 električnih kamiona, piše Bloomberg.

Švedski proizvođač kamiona planira da postigne cilj elektrifikacije polovine svojih novih vozila do 2030. Do sada je Scania proizvela oko 100 električnih kamiona. „Apsolutno je tačno da pomalo zaostajemo za našim prvobitnim planom“, rekao je direktor Toni Person (Tony Persson) i dodao da „stvari sada idu prilično dobro“.

Scania je osnovana 1900. godine kao fabrika bicikala u južnoj Švedskoj, a danas je ključni brend u okviru Volkswagena, čiji je dio od 2008. godine.

S druge strane, Northvolt je često spominjan kao najveća nada Evropljana za izgradnju domaćeg lanca snabdijevanja baterijama, i odgovor na jeftinu kinesku konkurenciju, ali se zamerio mnogima zbog pomenutih kašnjenja.

Priliv jeftinijih baterija iz Kine, kao i slabija potražnja za putničkim električnim vozilima u Evropi, nisu ugrozili izglede za Northvolt, kaže njegov glavni finansijski direktor Aleksandar Hartman (Alexander Hartman). Fokus na premium baterije kao što su one za Scania kamione je zaštitio kompaniju od pada na širem tržištu električnih vozila, poručio je Hartman.