Energetika.ba
Novosti

Scholz: Ne možemo kompanijama unedogled subvencionirati energiju

Autor: Energetika.ba
Scholz: Ne možemo kompanijama unedogled subvencionirati energiju

Njemačka sebi ne može priuštiti da industriji unedogled subvencionira energiju, upozorio je kancelar Olaf Scholz, otklonivši poziv udruženja industrijskih kompanija da zaštiti njihovu konkurentnost i osigura im pomoć na duži rok.

„Industrija ne može vječno dobivati subvencije. To ne funkcionira ni u jednoj zemlji, pa ne bi funkcioniralo ni kod nas", poručio je Scholz s privredne konferencije u Berlinu.

"Moramo se pobrinuti da imamo jeftine proizvodne kapacitete (...)", ustvrdio je kancelar.

Plan ministra privrede Roberta Habecka o uvođenju subvencionirane cijene od šest centi po kilovatsatu (kWh) do kraja desetljeća naišao je na kritike ministra finansija Christiana Lindnera, koji poručuje da budžet to ne dopušta.

Prije gotovo sedmicu dana udruženje njemačke industrije (BDI) pozvalo je vladu da kompanijama na duži rok osigura zaštitu od visokih cijena energije, upozoravajući na prijetnju konkurentnosti.

"BDI od vlade očekuje da brzo osmisli plan koji jamči sigurnu opskrbu energijom na duži rok, po međunarodno konkurentnim cijenama", poručili su iz udruženja.

Uz ubrzano širenje obnovljivih izvora energije i zelene infrastrukture, potrebna su i dugoročna rješenja kako bi električna energija postala privlačnija kompanijama i građanima, što bi potaknulo transformaciju, naglasili su.

Vlada bi po njima trebala osigurati i dodatnu kratkoročnu pomoć kompanijama koje su se zbog poskupljenja struje našle u finansijskim problemima ili ih mogu očekivati u budućnosti.

Postojeće subvencije za nove tehnologije trebalo bi proširiti i pojednostaviti, a njihovo finansiranje ne bi smjelo slijediti načelo međusobnog subvencioniranja industrijskih sektora, istaknuo je BDI.

Energetika.ba