Energetika.ba
Novosti

Siemens Energy objavio nadolazeće rezultate u prvom kvartalu

Autor: Energetika.ba
Siemens Energy objavio nadolazeće rezultate u prvom kvartalu
Foto: Facebook

Siemens Energy otvara novu karticu sa preliminarnim finansijskim rezultatima za prvi kvartal u utorak koji su nadmašili očekivanja tržišta, rekavši da nastavlja da vidi pozitivno tržišno okruženje dok se proizvođač električne opreme oporavlja od velike krize vjetroturbina.

Dionice kompanije koje kotiraju u Frankfurtu porasle su za 5,2% nakon vijesti, koje završavaju mjesecima negativnih najava oko poslovanja grupe s vjetroturbinama na kopnu, gdje su problemi s kvalitetom izazvali veliku rasprodaju njenih dionica.

Kompanija je prijavila rast prihoda od 12,6% u prvom kvartalu na uporedivoj osnovi na 7,65 milijardi eura (8,29 milijardi dolara), više od procjene LSEG-a od 7,38 milijardi. Njegova profitna marža prije posebnih stavki iznosila je 2,7%, dok je unos narudžbi porastao za 23,6% na 15,38 milijardi eura, piše Reuters.

"Važno je da radimo domaću zadaću iz kvartala po kvartal. U poslovanju vjetroelektrana to znači rješavanje problema kvaliteta u segmentu kopna, dok za preostale kompanije znači iskorištavanje potencijala rasta i postizanje ciljeva koje smo sebi postavili", rekao je portparol Siemens Energy-a.

"Na dobrom smo putu, ali ni više ni manje."

Siemens Energy je imao višestruke neuspjehe u svom poslu s vjetroturbinama Siemens Gamesa, što je dovelo do pitanja u vezi sa njegovom strategijom pokušaja da opsluži široke dijelove komunalnog sektora.

Predsjedavajući Siemens Energy-a Joe Kaeser rekao je za Reuters prošle sedmice da kompanija nije pronašla nove nedostatke u svojim najnovijim vjetroturbinama na kopnu otkako je posljednji put komentirala to pitanje u novembru, rekavši da je "najgore prošlo".

Do pada u prvom tromjesečju je uglavnom došlo zbog povoljnih pomaka u projektima, što bi moglo biti od koristi nekim kvartalnim rezultatima, ali se može vratiti u narednom periodu, što je Siemens Energy rekao da je razlog za zadržavanje cjelokupne godine.

Novčani tok je u međuvremenu dostigao negativnih 283 miliona eura zbog "očekivanog visokog odliva gotovine u Siemens Gamesi", saopćila je kompanija, koja bi 7. februara trebala izvesti pune rezultate za prvi kvartal.