Energetika.ba
Novosti

Skandalozno rasipništvo u "Elektroprenosu BIH": Kokteli na otvaranju trafo-stanica koštat će 70.000 KM!

Autor: Energetika.ba
Skandalozno rasipništvo u "Elektroprenosu BIH": Kokteli na otvaranju trafo-stanica koštat će 70.000 KM!

“Elektroprenos BiH” namjerava da za marketinške usluge potroši 70.200 KM. Ovo trošenje javnog novca ne podrazumijeva reklamu u medijima, već pripremu prijema na otvaranju desetak trafostanica širom BiH do kraja ove i naredne godine, saznaje portal CAPITAL.

Direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić ne spori da je riječ o velikom iznosu, ali kaže da gradnja jedne trafostanice traje do godinu i po i upravo sada je BiH bogatija za potpuno novu liniju njih nekoliko koje će svečano biti otvarane do kraja 2018. godine.

„Po svakoj trafostanici mininalni troškovi su 5.000 do 6.000 KM. To podrazumijeva binu, švedski sto i sve što je potrebno da ovo obilježimo. Ne pravimo nikakve posebne ručkove ni gozbe, ovo je procjena na nivou godine. Vjerovatno nećemo sve ni da potrošimo jer možda nećemo ni stići sve stanice da otvorimo. To su minimalni troškovi koje moramo da osiguramo da bi to ličilo na događaj. Izgradnja jedne trafostanice traje po godinu i po i sada pri kraju mandata otvaramo njih više. Priznaćete, na neki način to moramo pokriti i obilježiti“, kazao je Žarić za CAPITAL.

„Elektroprenos BiH“ namjerava sklopiti ugovor sa jednim ponuđačem na nivou cijele BiH, a ponude primaju do 12. decembra.

Kompanija je u feruaru usvojila plan investicija za ovu godinu kojim su predviđena ulaganja teška 255,2 miliona KM.

Odluka o odobravanju plana investicija “Elektroprenosa BiH” za 2017. godinu dobila je krajem januara podršku i na sjednici Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

„Od ukupnih vlastitih žiralnih sredstava za ugovaranje u 2017. godini raspoloživo je 207,26 miliona KM, dok se ostala sredstva odnose na prenesene ugovorne obaveze“, kazali su u “Elektroprenosu BiH” i dodali da je ulaganje u elektroenergetske objekte planirano kroz sanaciju, rekonstrukciju i proširenje postojećih i izgradnju novih objekata.

“Elektroprenos BiH” je počeo nesmetano da radi tokom 2014. godine jer je godinama bio blokiran i nije bilo moguće finansiranje kompanije i investiranje u elektroprenosnu mrežu.

Tada su vlade RS i FBiH otkrile plodno tlo za raspodjelu milionske dobiti nagomilane na računima kompanije pa su detaljan plan ovog ključnog problema dogovorile kao akcionari “Elektroprenosa“.

Energetika.ba