Energetika.ba
Projekt BlueSky

Slovenija, Mađarska i Srbija potpisale sporazum o energetskoj saradnji

Autor: Energetika.ba
Slovenija, Mađarska i Srbija potpisale sporazum o energetskoj saradnji
Foto: Unsplash

Potpisivanjem sporazuma o partnerstvu Slovenija, Mađarska i Srbija jačaju saradnju na području energetike.

Projekt BlueSky postavit će nove temelje za regionalno trgovanje električnom energijom, čime će se osigurati bolja integracija tržišta, povećati energetska sigurnost i potaknuti privredni napredak, ističu u Ministarstvu.

Projekt BlueSky rezultat je dugotrajnih pregovora i bliske saradnje predstavnika tri nacionalne burze i četiri vlasnika, pojašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike. Konsolidacija lokalnih tržišta omogućit će pristup jedinstvenom trgovinskom i klirinškom sistemu u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj, što će ojačati jedinstveno evropsko tržište i energetsku tranziciju.

Ulaskom na mađarsku berzu HUPX, Adex grupa postat će najlikvidnija berza električne energije u ovom dijelu Evrope, pojašnjavaju u ministarstvu dodajući da je to jedina berza električne energije u našoj regiji.

Slovenija će u projekt, u kojem ima važnu ulogu, uložiti i znanje i iskustvo koje ima na tom području, dok će dio berze ostati u Ljubljani, pojasnili su u ministarstvu.

Sporazum su jučer u Budimpešti potpisali ministar Bojan Kumer, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto i državni sekretar Srbije Veljko Kovačević, prenosi SEEbiz.

Kako je naglasio Kumer, projekt BlueSky postat će kamen temeljac za povezanije i učinkovitije funkcioniranje energetskog tržišta u regiji. Riječ je o postignuću koje simbolizira ustrajnost i predanost svih uključenih, s posebnim naglaskom na regionalnu i prekograničnu integraciju od koristi cijeloj Evropi, sažeo je Kumra u priopćenju.

„Udruživanjem možemo učinkovitije rješavati energetske izazove koji su zajednički svima. Posebno mi je drago što ovim projektom pokazujemo kako energetski sektor može poslužiti kao ogledni primjer prekogranične integracije, čak i izvan granica EU. Povezivanje u području elektroenergetike već je niz godina svojevrsna prethodnica procesa proširenja Evropske unije“, naglasio je ministar.