Energetika.ba
Završetak radova 2026.

Slovenski dalekovod sklopio nove ugovore za poslove

Autor: Energetika.ba
Slovenski dalekovod sklopio nove ugovore za poslove
Foto: Unsplash/Ilustracija

Dalekovod je saopćio o sklopljenim ugovorima za projekte izgradnje dalekovoda u Sloveniji i transformatorske stanice u Albaniji, ukupne vrijednosti iznad 27 miliona eura.

Slovenska članica Dalekovod Grupe, Dalekovod d.o.o. Ljubljana, potpisala je u konzorciju sa slovenskom firmom ENS, ugovor s operaterom prijenosnog sistema ELES iz Slovenije, za izgradnju dalekovoda DV 2x110kV Hudo – Kočevje, u iznosu od 14,5 miliona eura.

Taj projekt obuhvatit će rušenje postojećeg i izgradnju novog dalekovoda ukupne dužine od 31,2 kilometra te će se sastojati od 111 dvosistemskih dalekovodnih stupova.

Početak radova je predviđen u junu ove godine, a završetak svih radova očekuje se u januaru 2026. godine, prenosi Hina. Većina radova će se izvoditi u blizini postojećih vodova pod naponom, što zahtijeva precizno planiranje i koordinaciju kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje sistema prijenosa energije, prenose Financije hr.

U konzorciju s građevinskom firmom 4A-M SHPK, Dalekovod je potpisao i ugovor s OSHEE Grupom, operatorom distribucijskog sistema Albanije, za izgradnju nove transformatorske stanice 110/20kV i pripadajuće distribucijske mreže.

Projekt je vrijedan nešto više od 13 miliona eura, finansira ga Njemačka razvojna banka KfW, i trajat će dvije godine. Modernizacija elektroenergetske mreže u području Kamëza, koji je doživio značajan urbanistički i ekonomski razvoj, bit će ključna za daljnji napredak tog područja.

“Potpisivanje ovih ugovora predstavlja potvrdu naše strateške orijentacije prema kontinuiranom jačanju pozicije na svim tržištima – domaćem, susjednim i onim evropskim”, kazao je član Uprave Dalekovoda Tvrtko Zlopaša.