Energetika.ba
Ukidanje zabrane

Srbija korak bliže gradnji nuklearne elektrane: Ukida se zakon iz vremena SFRJ

Autor: Energetika.ba
Srbija korak bliže gradnji nuklearne elektrane: Ukida se zakon iz vremena SFRJ
Foto: Unsplash

Zoran Dragišić, narodni zastupnik Srpske napredne stranke podnio je Skupštini Srbije prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u SR Jugoslaviji.

Prijedlog kojim bi se ukinula zabrana gradnje nuklearki u Srbiji dolazi samo dan nakon završetka posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj gdje je jedna od glavnih tema bila suradnja u energetici i to posebno u oblasti nuklearne energije, piše Danas.rs.

Kako Dragišić objašnjava, taj zakon koji je Srbija naslijedila od SFRJ, a potom i SRJ, veže ruke zemlji u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno.

"Sve razvijene države razvijaju nuklearne kapacitete. Ovaj zakon sprečava čak i da vodimo raspravu o nuklearne energije", napominje on dodajući da je njegov stav da treba graditi nuklearke, ali da će ukidanje zakona pre svega omogućiti raspravu u društvu na ovu temu.

"Do 2050. godine po svim procjenama će nam trebati četiri puta više energije nego što sad možemo da proizvedemo, a kapaciteti na fosilna goriva ne mogu da zadovolje te potrebe. Moramo da idemo u susret onome što svet radi, da razvijamo nuklearnu energiju, jer ona je mnogo čistija i sigurnija od energije iz fosilnih goriva", smatra Dragišić.

On ukazuje i da je to zakon iz doba SFRJ, koji su i Slovenci i Hrvati stavili izvan snage, pa "ne vidim nijedan razlog da ostane na snazi u Srbiji".