Energetika.ba
prevoj taker pas

Starosjedioci u Nevadi protive se izgradnji rudnika litijuma

Autor: Energetika.ba
Starosjedioci u Nevadi protive se izgradnji rudnika litijuma
Foto: Arhiv

Sjedinjene Američke Države bi željele da postanu najveći proizvođač električnih automobila. Za to im treba litijum za baterije. Ali izgradnji velikog rudnika litijuma u Nevadi protive se tradicionalna plemena, čiji predstavnici tvrde da je na toj lokaciji nad članovima njihove zajednice počinjen masakar.

Pripadnici više starosjedilačkih zajednica u Nevadi protestuju zbog projekta rudnika litijuma na prevoju Taker pas. Po njihovim riječima, na tom mjestu je 1865. godine je američka konjica pogubila 30 pripadnika lokalnog plemena.

„Budući da smo prvobitni stanovnici ove zemlje, to znači imamo kulturne veze i korene sa ovim pejzažima“, rekao je za Sky News Gari Makini, član plemena Dak Vali Šošoni Pajute.

„Za mene je to sveta zemlja“, kaže Mayron Smart. Ispričao je da je njegova baka preživjela pomenuto krvoproliće, pa da industrijalizacija područja narušava uspomenu na nju.

Federalni sud u Nevadi presudio je protiv starosjedilačkih plemena koja već tri godine pokušavaju da zaustave izgradnju jednog od najvećih rudnika litijuma na svijetu. Projekat radi kanadska kompanija Lithium Americas.

U prvoj presudi, iz 2021, stoji da se iz dokaza koje su iznijela plemena ne može sa sigurnošću utvrditi da se masovni zločin dogodio u okviru predloženog projektnog područja.

Međutim, pripadnici brojnih indijanskih zajednica nastavljaju da se protive investiciji. Kažu da su njihovi dokazi o masakru iz 1865. i jednom nevezanom međuplemenskom sukobu ukorenjeni u predanju, prenosi Balkan Green Energy News.

I zaštitnici životne sredine se protive otvaranju rudnika

„U vrijeme naših predaka, nisu vodili nikakvu dokumentaciju. Nisu slali pisma, nisu zapisivali u dnevnike. Dakle, vlada Sjedinjenih Država i nije mogla da sazna za našu priču. Ove priče su se prenosile s generacije na generaciju, tako da imamo direktnu vezu s onima koji su preživjeli ova krvoprolića, i tako ove priče ostaju u našim porodicama“, istakao je Makini.

Pored starosjedilačkih plemena, otvaranju rudnika se protive i zaštitnici životne sredine. Tvrde da bi njegovim puštanjem u rad bio prekršen Zakon o rudarstvu iz 1872. i da bi bila uništena glavna staništa tetreba, pastrmki i antilopa.

Početak proizvodnje litijuma planiran je za 2028. godinu
Kompanija procenjuje da na Taker pasu može da proizvede litijuma za do 800.000 električnih vozila godišnje i značajno smanjiti zavisnost od stranih dobavljača. Predsjednik Joe Biden namjerava da učini Sjedinjene Američke Države glavnim proizvođačem električnih vozila i redukuje kupovinu litijuma iz zemalja poput Kine.

Njegova administracija je sredinom marta saopštila da će pod određenim uslovima obezbediti povoljan zajam od 2,26 milijardi dolara za izgradnju postrojenja za proizvodnju litijum-karbonata na Taker pasu.

Također, General Motors će investirati 650 miliona dolara ukoliko Lithium Americas obezbijedi kapital da pokrije troškove razvoja projekta.

Radovi na izgradnji su počeli u martu 2023, s planom da proizvodnja u rudniku Thacker Pass počne 2028. gorine. Kompanija namjerava da proizvodi 40.000 tona litijum-karbonata godišnje.