Energetika.ba
Novosti

Stolac: Veliki projekti u energetici dali impuls za ostale oblasti

Autor: Energetika.ba
Stolac: Veliki projekti u energetici dali impuls za ostale oblasti
Foto: FENA

Izgradnja i otvaranje magistralne saobraćajnice Stolac – Neum uvelike je pomogla jugu Hercegovine, posebice gradu Stocu koji je iz svojevrsne izolacije postao saobraćajno čvorište i na račun toga bilježi pozitivne privredne, turističke i druge benefite.

Magistralna cesta M-17.3 koji spaja Stolac i Neum otvoren je 2022. godine, a prošle godine završena je i stolačka obilaznica čime je riješeno „usko grlo“ na toj dionici.

- Stolac je iz saobraćajne izoliranosti došao u saobraćajno čvorište, a ujedno smo izašli iz privredne izoliranosti. Činjenica je da smo u 2023. godini dva puta mijenjali prostorni plan kako bi ga prilagodili potencijalnim investitorima, proglašavali smo određene privredne zone kako bi ta privredna aktivnost bila jača i nadam se da će se rezultat vidjeti u 2024. i 2025. i da ćemo stvoriti preduvjete da uistinu normalno živimo, da više nismo jedinica lokalne samouprave s nekim drugim aktualnim temama nego jedinica lokalne samouprave koja ima i viziju i budućnosti, koja će znati iskoristiti sva ona bogatstva koju je nam je povijest ostavila - rekao je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Pored izlaska iz saobraćajne izolacije u 2023. godine bilo je i drugih pozitivnih promjena koje će odrediti budućnost ove hercegovačke sredine.

- Dogodili su se veliki projekti u energetici što nam je dalo impuls za sve što radimo u oblasti komunalne, vodne i putne infrastrukture. Ovogodišnji budžet Stoca je nešto veći od 18,5 milion maraka i on je posljedica aktivnosti na velikim projektima - kazao je Bošković.

Među tim kapitalnim projektima je izgradnja najveće solarne elektrane u BiH na lokaciji Hodovo. Radi se o investiciji vrijednoj oko 180 miliona KM, investitor je Javno poduzeće Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne, instalirana snaga solarne elektrane je 150 MW, a planirana godišnja proizvodnje 244 GWh.

Usporedo s tim projektom radi se i na solarnoj elektrani na lokaciji Komanje brdo, a uređuje se i Gospodarska zona Hodovo.

- Ta zona se još uređuje, sve parcele su kupljene i polako se podižu određeni privredni subjekti, a ovo što do sada radi, radi uistinu dobro i tu je zaposleno dosta ljudi. To je još jedan od pozitivnih pokazatelja prolaska puta i otvaranja raznih mogućnosti – smatra Bošković.